in ,

GMC HUMMER EV: Vrnitev ljubljenca ameriških ZVEZDNIKOV

Znamka Hummer je leta 2010 neslavno propadla pod pritiskom ekologije in gospodarske krize. Zdaj se Hummer vrača kot enako velik avto, a s pomembno razliko – tokrat ga poganja elektrika.

Hummer si je slavo pridobil z izdelavo ogromnega in relativno počasnega dizelskega terenca z oznako H1. Prvotno je bil avtomobil namenjen vojski, kmalu pa je obnorel ameriške zvezdnike in nato tudi običajne Američane. V desetih letih obstoja je blagovna znamka predstavila še dva modela, H2 in H3, a kljub temu projekt ni bil več donosen in znamko Hummer so leta 2010 ugasnili.

Zdaj se je slavni Hummer vrnil, a tokrat ne kot samostojna znamka, ampak kot model znamke GMC. GMC Hummer EV je po videzu blizu podoben svojim predhodnikom in čeprav dimenzij še niso razkrili, fotografije razkrivajo, da bo novi Hummer vreden svojega imena. Ogromen pick-up (kar je bil v osnovi tudi H1) ima tudi 18-palčna platišča in ogromne terenske gume s premerom 35 palcev.

Kljub dejstvu, da je Hummer zdaj električni avtomobil, je glede pogonskega sklopa bolj brutalen kot kdaj koli prej. Premore namreč tri elektromotorje, ki skupaj razvijejo približno 1.000 konjskih moči in navor skoraj neverjetne vrednosti 15.592 Nm (uradni podatki GMC) .Ta  podatek se najverjetneje nanaša na navor, ki ga kolesa prenašajo na cesto, zato je število tako zelo visoko. Dejanski navor motorja naj bi bil po nekaterih drugih virih približno 1.100 Nm.

Avto je opremljen z novimi baterijami znamke Ultium, ki zagotavljajo največjo moč polnjenja do 350 kW. Zmogljivost baterij še ni znana, doseg novega Hummerja z enim polnjenjem pa naj bi znašal 560 kilometrov, kar ob neskromni masi in brutalni moči motorja seveda pomeni tudi velike baterije. Po podatkih tovarne naj bi bilo za drnec do stotice dovolj tri sekunde.

Terenske zmogljivosti tega avtomobila naj bi bile še posebej impresivne. Karoserijo lahko dvignete za 15 cm, da se avtomobil lažje prebije po težkem terenu, sprednja in zadnja kolesa pa je mogoče zaviti pod takšnim kotom, da se lahko avtomobil premika tudi bočno.

Hummer bo na trg v ZDA prišel čez leto dni, torej prihodnjo jesen. Za zdaj ga v Evropi ne bodo prodajali. V ZDA bo njegova začetna različica Edition 1 stala 112.595 ameriških dolarjev. Kasneje bodo na voljo tudi cenejše različice, vse do osnovnega modela EV2, ki bo v ZDA na voljo za 79.995 dolarjev. Avto lahko v ZDA s pologom 100 USD že rezervirate.

Galerija: GMC Hummer EV

Komentiraj

Loading…

0

VN PORTUGALSKE: Urnik in vreme – Pozor, v nedeljo ZIMSKI ČAS!

Nova varianta dirkačev HAASA za 2021: MICK SCHUMACHER in NIKITA MAZEPIN?