in ,

STEYR Konzept: TRAKTOR prihodnosti s prestižno nagrado za DIZAJN

Je Steyr Konzept le konceptni mit ali dejansko gledamo traktor prihodnosti?

 Steyr Konzept je nastajal v sodelovanju podjetij FPT Industrial in Steyr, kjer so skušali odgovoriti na vprašanje, kako naj bi izgledal traktor v prihodnosti ter katere zahteve naj bi izpolnjeval. Odgovor na vprašanje so v veliki meri zajeli traktorjem Steyr Konzept, ki na edinstven način združuje inovativne tehnologije in ustvarja okolju prijazen, a hkrati učinkovit in funkcionalen pogled na traktor v prihodnosti.

Središče sistema predstavlja modularni hibridni električni pogonski sistem, ki sestoji iz motorja z notranjim zgorevanjem, generatorja in petih elektromotorjev, ki so vsi individualno nadzorovani. Štirje elektromotorji so nameščeni v pestih koles in so napajani preko centralno nameščenega akumulatorja. Brezstopenjski električni pogon z manj gibljivimi deli zagotavlja večji izkoristek energije kot pri sedanjih traktorjih. Povečan izkoristek se kaže kot posledica ne uporabe menjalnika in drugih hidravlično krmiljenih komponent.

Kompleksni hibridni sistem lahko obnavlja in shranjuje energijo tudi med vožnjo po pobočjih navzdol, centralno baterijo pa je mogoče napolniti s standardno vtičnico. Uporaba elektromotorjev na vsakem od štirih koles pomeni, da traktor glede na potrebe optimalno regulira navor na posameznem kolesu. Traktorska hidravlika in PTO sta električno gnana, pri čemer PTO omogoča določitev spremenljivega števila vrtljajev kardanske gredi.

Poleg vseh naštetih tehnologij pa Steyr Konzept pri svojem delovanju razpolaga s številnimi senzorji, dronom, ki med delom traktorja leti pred vozilom in komunicira s traktorjem na vsakem koraku. Potrebno je izpostaviti tudi head-up zaslon pred vidnim poljem voznika, ki je vgrajen v desnem oknu, ter pilotsko vodenje traktorja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

FORMULA 1 morala reagirati, ker so DIRKALNIKI postali alarmantno hitrejši

JOHN ELKANN svojo ekipo Ferrari poziva k PONIŽNOSTI