in ,

CUPRA Formentor VZ5 kot DARILO za 3. rojstni dan ZNAMKE

Ob tretji obletnici znamke Cupra so v Martorellu predstavili še brutalno različico modela Formentor, ki ga poganja petvaljnik največje moči 390 konjev.

Formentor je prvi model, ki je bil posebej razvit za znamko Cupra, v čast tretjega rojstnega dne te mlade španske znamke pa so predstavili model z oznako VZ5, ki ga poganja 2,5-litrski bencinski petvaljnik, ki zmore največjo moč 287 kW (390 KM) in 480 Nm maksimalnega navora.

Oznaka VZ izhaja iz španske besede “veloz”, kar lahko v slovenščino prevedemo kot “hitro”. Samo ime je avtomobil dobil po rtu Formentor na priljubljenem španskem turističnem otoku Majorka, ki velja za enega najlepših in najbolj divjih predelov Balearov.

Zanimivo je dejstvo, da pri Audijevem športnem oddelku niso pustili, da bi njihov 2,5-litrski prisilno polnjen agregat pri VW-ju uporabili za Golfa R, so pa to dovolili Cupri za model Formentor VZ5. V primerjavi z Audijem RS Q3 in RS Q3 Sportback ima Formentor VZ5 deset konjskih moči manj, a vse skupaj še vedno zadošča za sprint z mesta do stotice v 4,2 sekunde, medtem ko je najvišja hitrost elektronsko omejena na 250 km/h.

“V času, ko obeležujemo 3. obletnico samostojnega obstoja znamke CUPRA, predstavljamo model Formentor VZ5, ki z visokozmogljivim petvaljnim bencinskim motorjem in še bolj pre­finjenim zunanjim dizajnom predstavlja vrhunec med modeli z notranjim zgorevanjem in je namenjen avtomobilskim navdušencem,” je povedal Wayne Griffiths, predsednik znamk Cupra in Seat.

Pri Cupri se trudijo ekskluzivnost modela Formentor VZ5 ohraniti z omejeno količino izdelanih avtomobilov, saj bo serija štela vsega 7.000 primerkov. Za ekskluzivno lahko brez težav označimo tudi njegovo notranjost, kjer športne sedeže lahko obdaja tudi napa usnje v rjavi barvi, za informacije in zabavo skrbi 12-palčni zaslon infozabavnega sistema, omenimo pa še prepoznavo govora in prilagodljive digitalne merilnike. Začetek prodaje je napovedan za zadnje četrtletje letošnjega leta, ko bodo znane tudi cene.

Galerija: Cupra Formentor VZ5

Komentiraj

Loading…

0

MARQUEZ in ESPARGARO predstavila letošnje barve REPSOL HONDE

HÜLKENBERG ne bo rezervni dirkač ASTON MARTINA