in

To je leta 2018 HAMILTON povedal o IZLOČITVI DRUGEGA DIRKAČA iz dirke

Lewis Hamilton je po trčenju v prvem krogu dirke za VN Velike Britanije v Siverstoneu s prstom pokazal na svojega glavnega tekmeca Maxa Verstappna.

Po mnenju Britanca je bil Nizozemec preveč agresiven, toda če se vrnemo v bližnjo preteklost, si Hamilton sedaj zelo nasprotuje. Navsezadnje je leta 2018 menil, da s takšnim početjem dirkač sploh ne bi smel dirke končati pred prizadetim kolegom.

Vrnimo se v leto 2018, ko se je Lewis Hamilton za naslov prvaka boril s Sebastianom Vettlom. Na dirki VN Francije je takratni dirkač Ferrarija storil napako. Pri zaviranju v prvem zavoju je trčil v zadnje kolo Valtterija Bottasa. Nemec je takrat dobil kazen 5 sekund, a vseeno dirko končal na petem mestu. Bottas, žrtev Vettlove napake, pa je zasedel sedmo mesto. “Konec koncev, če nekomu zaradi napake pokvariš dirko in se lahko vrneš na mesto pred njim, ta kazen ne odtehta tvoje napake. Ne bil smel biti sposoben dirko končati pred tekmecem, če ga spraviš iz dirke. To je kot da si prekršil omejitev hitrosti, pa te vseeno spustijo,” je takrat Hamilton povedal kolegom iz Sky Sports. In tudi pokojni Niki Lauda je takrat zahteval ostrejšo kazen.

Hamilton je po dirki VN Francije leta 2018 menil, da dirkač, ki drugega spravi iz dirke, ne bi smel končati pred njim. V Silverstoneu letos očitno ni bil več takšnega mnenja.

To so komentarji, ki se sedaj, tri leta pozneje, nenadoma pojavijo v povsem drugačni luči. Seveda nesreči nista enaki, toda Hamilton se ni več vrnil k dejstvu, da je nekoga vzel iz dirke. Če bi bilo po mnenju Hamiltona izpred treh let, potem sedaj ne bi mogel zmagati na dirki. V njegovem primeru bi bila primernejša kazen 10 sekund stop-and-go. Potem bi Hamilton morda osvojil točke, vendar bi moral začeti znova iz začelja. Sedaj je lahko počakal do prvega postanka, škoda je bila omejena. In povrhu je bila še dirka prekinjena. In kočen rezultat je bil ta, da je lahko na koncu zmagal.

Če se ozremo v preteklost, kazen 10 sekund stop-and-go ne bi bila ravno neprimerna. Bila je že izrečena za podobne incidente. Na primer je to kazen prejel Esteban Ocon leta 2019 zaradi trčenja z Maxom Verstappnom v Braziliji, leta 2016 pa Daniil Kvjat za nesrečo s Sebastianom Vettlom na dirki v Rusiji.                 

AUDI RS3: Nov val KOMPAKTNEGA ŠPORTNEGA navdušenja

ECCLESTONE: Premila kazen za HAMILTONA, zavoj ni pripadal njemu