in ,

AUDI Grandsphere Concept napoveduje prihodnost modela AUDI A8

Audi je predstavil študijo Grandsphere, drugo od treh konceptnih vozil, s katerimi želijo napovedati prihodnost svojih serijskih avtomobilov.

Velik elegantni limuzinski kupe napoveduje prihodnost modela Audi A8 in med drugim omogoča avtonomno vožnjo nivoja 4. Pri Audiju so koncept Grandsphere označili kot cestni ekvivalent zasebnega poslovnega letala, kar je navsezadnje ustrezna primerjava, saj luksuzni GT v dolžino meri kar 5,4 metra in ima 3,2 metra dolgo medosno razdaljo, kar vsekakor zagotavlja veliko prostora za potnike v zračni potniški kabini.

Oblikovno je koncept zmes futurističnosti in minimalističnosti, saj so luči spredaj in zadaj zelo ozke, sama oblika pa je zmes elegance in aerodinamičnih zahtev. Vstop v notranjost je lažji tudi zaradi odsotnosti B-stebrička in zadnjih vrat, ki se odpirajo nazaj, notranjost pa je prežeta z materiali, ki jih povezujemo z luksuzom, kot sta les in aluminij, pa tudi z volno. Pri Audiju so se odločili, da namesto zaslonov uporabijo projekcijo na armaturno ploščo, avtonomna vožnja stopnje 4 pa ne zahteva volana in stopalk, ki so pospravljene, a jih je mogoče na voznikov ukaz “izvleči” iz skrivališča.

Je pa zato na vidnem mestu na sredinski konzoli nameščen hladilnik z dvema kozarcema in steklenico, ki poudarja vtis dnevne sobe. Študija je sicer nastala na arhitekturi Premium Platform Electric (PPE), na kateri so sicer že nastali tudi nekateri serijski modeli koncerna Volkswagen. Kapaciteta baterij je 120 kW, elektromotorja sta dva, vsak na svoji osi, skupaj pa proizvedeta za 530 kW (721 KM) največje moči in 960 Nm maksimalnega navora.

Audi Grandscape tako do stotice pospeši v manj kot štirih sekundah in ima 750 kilometrov dosega. Polnjenje poteka zelo hitro, saj se na polnilnici moči 270 kW baterije zmogljivosti 120 kWh do osemdesetih odstotkov napolnijo v vsega desetih minutah.

Galerija: Audi Grandsphere Concept

Uradno: ALPHATAURI tudi v sezoni 2022 z GASLYEM in TSUNODO

Uradno: GEORGE RUSSELL je novi dirkač ekipe MERCEDES