in

MotoGP VALENCIA: Trojna zmaga za DUCATI, ROSSI ob ČUSTVENEM slovesu DESETI

Francesco Bagnaia je slavil zmago v finalu sezone 2021. Družbo na stopničkah sta mu delala Jorge Martin in Jack Miller. Valentino Rossi je na svoji zadnji dirki kariere osvojil deseto mesto.

Prvič v zgodovini motociklističnega svetovnega prvenstva je Ducati zasedel vsa tri mesta na stopničkah. Na najvišjo je stopil Francesco Bagnaia, na drugo Jorge Martin in na tretje Jack Miller. Ducati si je s tem zagotovil tudi naslov prvaka med ekipami.

“Moja čelada in takšna dirka sta bili pravi način, da se ustrezno poslovim od Valeja in se mu zahvalim za vse, kar je naredil za nas na akademiji VR46,” je po zmagi dejal Bagnaia. “Ta dirka je za Valeja. Res sem vesel. Tokrat smo bili tukaj med najhitrejšimi. To, da smo tako končali sezono, je fantastično.”

Jorge Martin je s pole positiona na startu dirke potegnil najhitreje. Za njim so bili Miller, Joan Mir (Suzuki), Bagnaia in Fabio Quartararo (Yamaha). Rossi je bil po prvem krogu na devetem mestu.

Pecco Bagnaia je svojo zmago v Valencii posvetil svojemu učitelju Valentinu Rossiju.

Napredoval je Bagnaia, ki je najprej prehitel Millerja in nato še Mira ter začel lov na vodilnega Martina. Svoj položaj je izboljšal tudi Alex Rins (Suzuki), ki je prav tako prehitel Mira in se povzpel na tretje mesto. Miller je nato izgubil tudi peto mesto proti Quartararoju. V enajstem krogu je Rins, ki je bil takrat tretji, padel, s čimer sta imela Martin in Bagnaia na čelu pol sekunde pred Mirom, ki mu je sledil Miller. Na tej točki je Quartararo izgubil stik z najboljšimi štirimi.

Bagnaia je pritiskal na Martina, a dolgo ni našel poti mimo novinca. Ob koncu 15. kroga je Italijan končno prehitel Španca in prevzel vodstvo in se mu začel oddaljevati. Devet krogov pred koncem dirke je Miller prehitel Mira in se povzpel na tretje mesto. Voznik Suzukija, lanski svetovni prvak, letos v celotni sezoni ni vodil niti enega kroga na dirki. S tem je prvi svetovni prvak po Nickyju Haydnu leta 2007, ki v letu, ko je branil naslov, ni zmagal niti na eni dirki.

Na vrhu se v zadnji fazi dirke ni spremenilo prav nič. Bagnaia se je za svojo četrto zmago v sezoni brez napak pripeljal do cilja. Martin se je z drugim mestom okronal za najboljšega novinca leta, tretja stopnička je pripadla Millerju.

Valentino Rossi (Petronas Yamaha) je na svoji 432. in zadnji veliki nagradi zasedel zelo solidno deseto mesto. Devetkratni prvak je svojo 26. in zadnjo sezono končal na skupnem 18. mestu. Zanimiv je podatek, da se je Rossi udeležil kar 44,2 odstotka vseh dirk svetovnega prvenstva MotoGP.

MotoGP, VN Valencie, dirka – rezultati:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dirka Formule 1 v LONDONU je znova aktualna

Dirka za VN SAO PAULA: EPSKO brazilsko VSTAJENJE Lewisa HAMILTONA