in , ,

SAO PAULO: Ogromna betonska DŽUNGLA s posebno energijo

Največje brazilsko mesto, ki velja za džunglo iz betona in prometnih zamaškov, morda res ni idealna destinacija na prvo žogo, a skriva marsikatero zanimivost.

Sao Paulo morda res ni med najlepšimi metropolami tega sveta, a lepoto hitro nadomesti s svojo velikostjo, ki zagotavlja, da popotniku v njem ni nikoli dolgčas. Ta velikost je jasno vidna že s samega letala, neskončna širjava stavb in zabasanih šestpasovnic pa že na prvi pogled daje impozanten vtis, a mesto s svojo energijo popotnika kmalu posrka vase.

Sao Paulo se zdi ena sama nepregledna množica stavb.

To je mesto, kjer Brazilija najbolj zavzeto študira in dela in kjer je tudi sprostitev po napornem delu neke vrste dokazovanje. Nikjer drugje v Južni Ameriki ni hrana tako raznolika, zabave tako dolge in nočno življenje tako divje kot prav v Sao Paulu. Vse skupaj je še za odtenek bolj ekstremno kot v Riu de Janeiru, pri čemer so ljudje vseeno bistveno bolj dostopni kot v mestu pod sladkornim stožcem.

Na nobeni postaji svetovnega prvenstva F1 si svetova superbogatih in najbolj revnih nista tako blizu kot v Interlagosu.

Res je, revščina in kriminal sta težavi v tem mestu, a je vse skupaj še vedno omejeno na revne četrti, favele, zato se lahko podnevi brez skrbi sprehodite v mestu, v kolikor ne razkazujete vašega družinskega nakita ali nesramno dragega fotoaparata. Ponoči se velja zanesti na taksije, so relativno poceni, hkrati pa vas varno pripeljejo do želenega lokala.

Pred masovnim pričetkom trgovanja s kavo v devetnajstem stoletju je bil Sao Paulo pravzaprav vasica, ki so jo ustanovili jezuiti. Denar od kave in razvoj železniške mreže se je pretopil v široke avenije in razkošne vile, od katerih je do danes preživela le peščica. V dvajsetem stoletju je Sao Paulo postal brazilska industrijska prestolnica in najbogatejše brazilsko mesto, ki skrbi za 50 odstotkov brazilskega bruto družbenega proizvoda.

Avenida Paulista, glavna prometna žila mesta.

Vzpon industrije je v mesto privabil milijone priseljencev, predvsem iz Evrope, Bližnjega vzhoda in Azije. Mesto ima največjo populacijo Japoncev izven japonskih meja, med posameznimi narodnostmi pa ob Portugalcih in Špancih po številu prednjačijo še Italijani, Korejci, Sirijci in Libanonci.

Komercialno srce mesta je Avenida Paulista, glavna ulica, ki jo z obeh strani obkrožajo nebotičniki, v katerih so pisarne najpomembnejših domačih podjetij in predstavništva tujih multinacionalk. Ljubiteljem umetnosti priporočamo ogled brazilske umetnosti v Pinacoteci, v bližini pa je tudi Memorial da Resistencia, muzej in spomenik padlim v letih vojaške in fašistične diktature.

Ljubiteljem visoke kulinarike priporočamo, da zavijejo v restavracijo z brazilsko fuzijsko kuhinjo Clandestino, ki jo vodi Bel Coelho, kuhar, ki se je izobraževal v restavraciji El Celler de Can Roca v Kataloniji, znani dobitnici treh Michelinovih zvezdic. Nedaleč vstran je Beco de Batman, kjer lahko uživate v opazovanju uličnih umetnikov pri delu.

Beco de Batman

Sao Paulo ponuja tudi obilo možnosti za nakupovanje. Brazilci imalo precej razvito modno industrijo, ki ima kar nekaj lokalnih zvezdnikov. Cris Barros izdeluje atraktivne ženske obleke, pri Osklenu so se specializirali za športno modo, Vartanian pa slovi po svojem samosvojem nakitu. Vse skupaj lahko začinite z obiskom katere od kavarn v predelu Jardins.

Terraço Itália

Za najlepši razgled po mestu se odpravite do Terraço Itália, ki ponuja izjemen pogled na mesto v mraku, ko se pričnejo prižigati luči, vse skupaj pa lahko začinite z večerjo v restavraciji D.O.M., ki na lestvici San Pellegrino zaseda deveto mesto med najboljšimi restavracijami sveta, med njene posebnosti pa vsekakor velja šteti sestavine iz amazonskega pragozda. Po dobri hrani se vsekakor prileže malce sambe v katerem izmed lokalnih samba klubov, kot sta Vila Madalena ali Borogodó.

Na stadionu Pacaembu domuje brazilski nogometni muzej.

Možnosti za zapolnitev z dejavnostmi pred dirkaškim vikendom je tako rekoč nešteto, od obiskov zanimivih zbirk in muzejev (ljubiteljem športa priporočamo ogled brazilskega nogometnega muzeja na stadionu Pacaembu, ki slovi po svoji art-deco arhitekturi), do obiska botaničnih vrtov na robu mesta ali poležavanje na plažah Santosa ali Praie Grande.

Nedaleč od Sao Paula sta mesti Santos in Praia Grande z ogromnimi peščenimi plažami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

ZMAGOVALEC zadnje SPRINT DIRKE v sezoni je VALTTERI BOTTAS: ” DOBRA ODLOČITEV GLEDE PNEVMATIK”!

PRVI ODZIV drugo uvrščenega Maxa VERSTAPPNA s SPRINT DIRKE: “Jutri bomo poskusili znova”.