in ,

Chevrolet FNR-XE Concept: Električna limuzina predstavljena na KITAJSKEM

General Motors je sedaj na Kitajskem predstavil električno limuzino, ki temelji na lastni platformi skupine Ultium.

Chevrolet FNR-XE je bil predstavljen 22. novembra na GM China Tech Day 2022 v Šanghaju. Oblikovalska študija naj bi bila predogled serijskega modela, ki prihaja leta 2023. Gre za električno limuzino, ki temelji na lastni platformi Ultium. S Chevrolet Blazer EV in Equinox EV ter Silverado EV ima GM v svoji ponudbi že tri električne modele, kar še manjka, je električna limuzina. Ali bo ta avtomobil prišel tudi na ameriški trg, pa bomo še videli.

Spredaj je velika maska, ki rahlo spominja na Lexus modele. Nad njo je svetlobna palica v obliki reže, ki ima na sredini vgrajen logotip metuljčka v obliki križa, ki je videti, kot da je izdelan iz stekla ali kakšnega drugega prozornega materiala. Ob strani padejo v oči oblikovani boki, medtem ko je zadaj podobna svetlobna palica kot spredaj in prav tako z logotipom znamke. Ohišja zadnjih koles so rahlo razširjena, ročaji vrat pa so integrirani v karoserijo.

GM naj bi v prihodnje na Kitajskem izdelal milijon električnih avtomobilov.

Na splošno je rezultat tega športen in rahlo agresiven videz. Očitno gre za limuzino z majhnim pokrovom prtljažnika, kot kažejo vrzeli na fotografijah. Zunanje mere še niso na voljo. Zato ni jasno, ali ta avtomobil bolj tekmuje z modeloma Tesla 3 ali Tesla S. Domnevno pa naj bi bil FNR-EX tehnično tesno povezan z Equinox EV. Če je temu tako, bi moral biti avtomobil dolg okrog 4,65 metra in bi se s tem približal modelu Tesla 3, ki je dolg 4,69 metra.

Če bi tudi pogon in baterijo prevzeli od modela Equinox EV, bi to pomenilo pogon na prednji par koles s 154 kW in dvomotorni štirikolesni pogon s 213 kW. Doseg SUV-ja Equinox EV je okrog 480 kilometrov, tako da bi lahko limuzina prevozila več kot 500 kilometrov.

Poleg koncepta FNR-XE je GM v Šanghaju predstavil tudi znani koncept Buick Electra-X. Kako bi lahko izgledala serijska različica, kažejo fotografije, ki jih je nedavno objavilo kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo (MIIT). Popolnoma električni Buick Electra je dolg 4,89 metra in visok 1,68 metra.  S tem je približno tako velik kot Mercedes EQE SUV ali Audi Q8 e-tron. Za pogon skrbi motor z močjo 180 kW, zraven pa je tukaj še baterija, verjetno s kemijo NMC ali NCA. Avto naj bi bil predstavljen do konca letošnjega leta, na trg pa se bo podal v letu 2023.

Na kitajskem trgu se bo pojavil tudi električni SUV Buick Electra-X

GM je v Šanghaju tudi napovedal, da bo do leta 2025 na Kitajskem lansiral več kot 15 električnih avtomobilov. Do takrat želijo na Kitajskem izdelati milijon električnih avtomobilov. Kot prvo vozilo Ultium platforme je bil na Kitajskem nedavno nazaj predstavljen SUV luksuznega razreda Cadillac Lyriq. Poleg omenjenih modelov bi lahko prišla še GMC Hummer EV in Cadillac Celestiq. Za proizvodnjo avtomobilov namerava GM s svojimi partnerji zgraditi dve novi tovarni Ultium in sicer v Šanghaju in Wuhanu. Zdi se, da se je GM lotil kitajskega trga s polno paro…       

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

LANCIA Pu+Ra Zero Concept razkriva PRIHODNOST te italijanske znamke

Audi RS6 AVANT Performance 2023