in ,

Prvi Mercedes-AMG One na poti do LASTNIKA

Približno pet let in pol je minilo, odkar je Mercedes-AMG na avtomobilskem salonu v Frankfurtu razkril koncept Project One.

Šele junija 2022 je bila predstavljena poznejša proizvodna različica, tokrat brez besede “project”. In sedaj so se končno začele dobave tega “stroja”, ki ima v sebi motor Formule 1. Iz Affalterbacha so se na družabnih omrežjih pojavile tri fotografije, ki prikazujejo prvi primerek tega super športnega avtomobila, namenjenega za kupca.

Vozilo, s tablico ON1, je večinoma črno in s zelenimi poudarki Petronasa in številnimi zvezdami na zadnjem delu. Prav tako lahko opazimo beli napis AMG na sprednji maski. Gre za resničen cestni dirkalnik. Gre za najhitrejše cestno serijsko vozilo na znamenitem “zelenem peklu” Nürburgringa, Hockenheimringa in Red Bull Ringa, izdelano pa bo samo v 275 primerkih. Ni znano, kdo je lastnik prvega primerka One, vendar so se na čakalno vrsto vpisali dirkači Formule 1 kot so Lewis Hamilton, Nico Rosberg in David Coulthard, ki želijo imeti svoj primerek ročno izdelane elektrificirane cestne zveri. Britanski Sun je že septembra 2017 pisal o tem, da želi Lewis Hamilton kupiti dva primerka, enega naj bi podaril očetu Anthonyu. Med 275 strankami naj bi bili tudi nepremičninski mogotec Manny Khoshbin, igralec Mark Wahlberg in teniški zvezdnik Ion Tiriac.

Prvi One od skupaj 275 primerkov je na poti k neznanemu kupcu.

Proizvodnja teh super športnih avtomobilov se je začela avgusta leta 2022, sestavljajo pa jih v obratu AMG v Coventryju v Združenem kraljestvu. Zapleten hibridni pogonski sklop z 1,6-litrskim V6 motorjem s turbinskim polnilnikom in štirimi elektromotorji prihaja iz oddelka Mercedes AMG High Performance Powertrains v Brixworthu. S pomočjo podjetja Multimatic je bilo treba ustvariti namenski proizvodni obrat, pri čemer bo moral vsak primerek iti skozi 16 postaj za sestavljanje in testiranje.

Me znanimi kupci, ki čakajo na svoj primerek, so med drugim Lewis Hamilton, zdajšnji dirkač Formule 1 in ekipe Mercedes, nekdanja dirkača Nico Rosberg in David Coulthard in hollywoodski igralec Mark Wahlberg.

Zagotovo eden najbolj spektakularnih avtomobilov našega časa, AMG One s štirikolesnim pogonom, je imel na poti do proizvodnje dokaj nerodno pot. Ena največjih ovir, na katero so naleteli inženirji, je bila izpolnjevanje ICE s 566 KM s predpisi Euro 6. Motor V6, ki v prostem teku deluje pri 1.200 vrtljajih na minuto namesto pri 5.000, kot je v primeru dirkalnika Formule 1. Motor z notranjim izgorevanjem se vrti do 11.000 vrtljajev na minuto in ga je treba obnoviti vsakih 50.000 kilometrov, vendar močno dvomimo, da bo veliko avtomobilov One doseglo to razdaljo.              

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Airbus ACH130 Aston Martin Edition: Športni avtomobil sreča HELIKOPTER

Naslednja generacija MINI COUNTRYMAN