in ,

Prodaja se “ZVERINA” od Johna DODDA s 27-litrskim motorjem

Ta kreacija je bila leta 1977 uvrščena v Guinnessovo knjigo rekordov kot najmočnejši avtomobil na svetu.

Sprva si ne moreš kaj, da ne bi samo strmel v avtomobil, ki sliši na ime The Beast. Ta kreacija je videti kot naravnost iz kakšnega znanstvenofantastičnega filma ali pa je plod domišljije norega znanstvenika. Vendar pa ta stvaritev Johna Dodda s svojim 27-litrskim motorjem Merlin spada bolj v slednjo kategorijo. Če ste dovolj pogumni, je avto namreč sedaj naprodaj na dražbenem mestu Car & Classic v Združenem kraljestvu.

Motor je 27-krat večji od motorja osnovnega modela VW Golfa. Dolgi prednji pokrov motorja je torej več kot potreben. To je tudi razlog, zakaj se vozilo imenuje “The Beast“. Dodd se je prvotno hvalil, da atmosferski motor zmore 950 KM, vendar so trenutne ocene bližje 750 KM. A to pravzaprav ni pomembno, saj je bil The Beast leta 1977 vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot najmočnejši avtomobil na svetu in je dosegel najvišjo hitrost skoraj 300 km/h. V obdobju pustolovskih kreacij, kot je bila Stutz Blackhawk, se Cadillac Eldorado iz leta 1973 zdi umirjen, sicer mogočni Lincoln Continental Town Car iz leta 1977 pa skoraj razumen.

Kreacija Johna Dodda, ki sliši na ime “The Beast” je imela sprva celo masko Rolls-Roycea Silver Shadow.

Toda najbolj nenavadno je, da je bil The Beast prvotno registriran kot Rolls-Royce in je imel celo masko od modela Silver Shadow. Ne glede na to, ali ga je spodbudila registracija avtomobila ali pa njegov uporniški duh, se je Dodd rad pošalil na račun te luksuzne znamke. Po pisanju revije Classic Driver je poklical podjetje in se predstavljal kot stranka, ki želi kupiti avto, ki ga je pravkar videl peljati mimo po eni izmed evropskih cest. Tako je nastal mit, da je nek baron s Porschejem poklical pri Rolls-Royceu, potem ko ga je na nemški avtocesti prehitel “The Beast“. Seveda to ni bil noben baron, temveč Dodd sam. Potem je Rolls-Royce tožil Dodda zaradi kršitve blagovne znamke. Primer je bil prava medijska norija in Dodd se je na zaslišanje pripeljal s “The Beast”.

Pod zelooo dolgim pokrovom motorja se je skrival kar 27-litrski Merlin motor, ki je zmogel 750 KM, čeprav se je Dodd hvalil naokrog s 950 KM.

Pozneje se je spominjal: “Vsak dan sem se vozil s The Beast in ga parkiral tik pred sodiščem.” Sodišče je razsodilo v prid Rolls-Royceu in Doddu naložilo denarno kazen, ki je ta ni hotel plačati. Potem ko je izgubil pritožbo in mu je grozila zaporna kazen, je pobegnil v Španijo, da bi se izognil izročitvi. Dodd je umrl leta 2022 v starosti 90 let. “The Beast” je sčasoma izgubil masko Rolls-Roycea in je bil nazadnje registriran leta 2018. Dražba se začne 9. marca in vam ponuja priložnost, da se potegujete za edinstven, po meri izdelan “športni avto” s 27-litrskim motorjem.

                   

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BMW M8 Gran Coupé od G-Power ima 900 KM

MITSUBISHI načrtuje 16 novih modelov v naslednjih 5 LETIH