in ,

TOGG T10X – Turški prodajni HIT med avtomobili

Turški električni SUV je v svoji domovini pravi prodajni hit, saj so samo v devetih dneh prejeli več kot 175.000 prednaročil.

Električni SUV iz Turčije je očitno dobro sprejet. Togg je v obdobju med 16. in 27. marcem sprejemal rezervacije in prejeli so jih kar 177.467. Samo v prvih štirih urah te akcije je bilo prejetih več prednaročil, kot je bilo prodanih vseh električnih vozil v Turčiji v letu 2022.

Interesenti iz Turčije so lahko prednaročila oddali preko spletne strani Togg ali preko Toggove aplikacije Trumore, ki je bila prenesena že več kot milijon krat. Da bi obvladovali poplavo rezervacij za model T10X, je proizvajalec med sodelujočimi priredil digitalno loterijo. Tako so izbrali 20.000 interesentov, ki bodo prejeli prvi izvod. Žrebanje so izvedli 29. marca, v živo pa sta ga prenašali turška televizija in Toggov YouTube kanal. Prvotno so pri Toggu želeli le 12.000 prvih strank, toda zaradi nepričakovano velikega zanimanja so številko povečali na 20.000 in ti srečneži so dobili prve “dobitne srečke” v proizvodnem načrtu Togga z modelom T10X. Naročila naj bi obdelali do konca leta. Nadaljnjih 20.000 interesentov je prejelo mesto na čakalni vrsti in bodo svoje mesto dobili v primeru, če se nekdo od prvih 20.000 odloči, da ne bo kupil avta ali pa če nekdo ne odda naročila.  

Za novi električni SUV podjetja Togg je v Turčiji ogromno zanimanje.

20.000 zmagovalcev žrebanja bodo obvestili po elektronski pošti. Takrat bodo lahko potrdili svoja naročila s plačilom varščine oziroma are v višini 60.000 turških lir, kar ustreza približno 2.900 evrom. Tistim, ki niso bili izžrebani na loteriji ali so rezervacijo odpovedali iz drugih razlogov, bodo aro vrnili. Vendar pa lahko ti interesenti oddajo novo prednaročilo za T10X preko spletne strani Togga za leto 2024. Veliko zanimanje za vozilo je gotovo tudi posledica nacionalnega čuta Turkov. To vidi tudi Gürcan Karakas, šef Togga, po mnenju katerega te pozitivne povratne informacije kažejo “turški ponos voznikov za podporo lokalnega znanja in izkušenj“. Šef Togga še doda: “Očitno gre tudi za novo generacijo uporabnikov, ki ima povsem novi pogled na mobilnost.Togg se želi sprva osredotočiti le na dobave za domači trg. A veliko zanimanje v Turčiji je po besedah Karakasa tudi spodbuda za načrtovano uvedbo v drugih evropskih državah v letu 2024.

Notranjost novega vozila je zelo všečna in moderna.

Za Togg T10X bodo morali kupci odšteti najmanj 986.00 turških lir, torej okrog 46.000 evrov. Za to bodo dobili pogon na zadnja kolesa in precej skromnih 314 kilometrov dosega po WLTP. Obstaja pa tudi različica z dosegom 523 kilometrov. Gre za vozilo s štirikolesnim pogonom in z večjo močjo, vendar bo to sledilo pozneje. V načrtu so tudi drugi modeli. T10X bodo izdelovali v bližini mesta Gemlik ob Marmarskem morju. Toggova proizvodna zmogljivost naj bi bila trenutno 100.000 vozil na leto in se bo postopoma povečala na 175.000 vozil. Do leta 2030 želi turško podjetje prodati milijon avtomobilov. To so tako visoke ambicije, da se človek nehote spomni na Teslo. Zato ne čudi, da novinarji časnika Frankfurter Allgemeinen Zeitung avto imenujejo “turška Tesla“.

              

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

V zadnjem četrtletju 2023 prihajata KIA EV 5 in novi RIO

TAKŠEN naj bi bil iPHONE 15 Pro