in ,

HiPhi – naslednji KITAJSKI proizvajalec, ki prihaja v EVROPO

Kitajski avtomobilski proizvajalec HiPhi želi z vstopnim modelom HiPhi Y leta 2024 priti v Evropo, modela HiPhi X in HiPhi Z pa se bosta lahko kmalu naročila tudi v Evropi. Načrtovane so tudi trgovine blagovne znamke, sprva v Münchnu in Oslu.

Pred kratkim je kitajska znamka HiPhi objavila, da je 6-sedežni SUV HiPhi X sedaj dobil dovoljenje za prodajo v Evropi. Na avtomobilskem salonu v Šanghaju je HiPhi objavil podrobnosti o predstavitvi znamke. Poleg tega je bil tretji model, imenovan HiPhi Y, prvič javno prikazan v živo in v barvi.

Bavarska prestolnica München in norveško glavno mesto Oslo sta bili imenovani kot prvi lokaciji za vozlišča HiPhi-ja ali razstavne prostore blagovne znamke. Nemčija je največji trg baterijskih električnih vozil (BEV) v Evropi, za Norveško pa govori dejstvo, da je bilo lani tam od vseh prodanih avtomobilov skoraj 80 odstotkov električnih, kot so zapisali pri HiPhi-ju v sporočilu za javnost.  Na voljo bosta tudi nova globalna HiPhi spletna stran in HiPhi aplikacija.

HiPhi X

HiPhi X je, kot smo omenili, že prejel odobritev Evropske unije, kmalu naj bi sledil tudi HiPhi Z. To pomeni, da ni več nobenih ovir za prodajo obeh avtomobilov na pomembnih evropskih trgih. Katere so to evropske države, HiPhi ni želel razkriti, toda Nemčija in Norveška bosta verjetno vključeni. HiPhi X je električni SUV s štirimi ali šestimi sedeži in ima – tako kot Tesla X – spektakularna zadnja vrata v obliki kril. HiPhi Z pa je Gran Turismo s časom sprinta do 100 km/h v 3,8 sekunde. Med njegovimi posebnostmi je robotska roka, ki vrti zaslon infotainmenta v želeno smer. Oba modela imata doseg preko 600 kilometrov, toda po manj zahtevnem kitajskem standardu CLTC. Modela X in Z bosta kmalu na voljo tudi v Evropi, prvi kupci pa naj bi avtomobile dobili še pred koncem leta.

HiPhi Z

Kot tretji model je bil predstavljen HiPhi Y, ki je – tako kot X – SUV oziroma križanec z zadnjimi vrati v obliki kril. Model Y je že opravil različne tehnične teste, tudi zimske. Priprave za serijsko proizvodnjo že potekajo. Tudi tretji HiPhi model je bil razvit za svetovni trg. Prva naročila strank bodo sprejeta konec leta 2023, dobave v Evropi pa naj bi se začele leta 2024, tako proizvajalec. Novi model naj bi zagotovil večje prodajne količine kot oba paradna konja znamke. HiPhi o dimenzijah, tehnologiji in cena molči. Toda glede na poročanje CnEvpost naj bi bil HiPhi Y bistveno cenejši od prvih dveh modelov. Na Kitajskem naj bi stal preračunano med 53.000 do 66.000 evrov. Za primerjavo: HiPhi X je na voljo od 75.000 evrov, bolj luksuzna štirisedežna različica pa stane celo 105.000 evrov. Model HiPhi Z, ki je na Kitajskem na voljo od januarja letos, je na voljo kot 5-sedežnik od 80.000 evrov in kot štirisedežnik od 82.500 evrov.

HiPhi Y

Fotografije in informacije o avtomobilu je Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo (MIIT) objavilo že februarja. Po tem je 5-sedežni SUV dolg 4,938 metra, širok 1,958 metra in visok 1,658 metra. Medosna razdalja pa je 2,950 metra. HiPhi Y bo na voljo v enomotorni in dvomotorni različici, pri čemer bo enomotorna zagotavljala 247 kW. Pri dvomotorni različici je treba dodati sprednji motor s 124 kW, tako da je skupna moč sistema 371 kW. Baterijske celice bodo prišle od CATL in Fin Dreams, oddelka za baterije pa od BYD. O zmogljivosti in dosegu še ni podatkov. Avto naj bi tekmoval z električnim Porschejem Macan in bo imel krmiljenje zadnjih koles in senzorje Lidar.

Leta 2022 je HiPhi na Kitajskem dobavil 4.349 vozil, od ustanovitve pa so kitajskim strankam predali 8.586 vozil.                 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

McLaren predstavlja NOVI športnik 750S

LEXUS RZ Outdoor Concept – Električni SUV z robustnim videzom