in ,

ZEEKR 001 in ZEEKR X naj bi še letos prišla v Evropo

Kitajska znamka koncerna Geely bo svojo evropsko avanturo z novima modeloma sprva začela na Švedskem in na Nizozemskem, toda druge države naj bi že kmalu sledile.

Začetek znamke Zeekr v Evropi se bo zgodil še letos. To je kitajski proizvajalec napovedal na avtomobilskem salonu v Šanghaju. Prva modela za Evropo sta Zeekr 001 in Zeekr X. Vozila bodo prvič predstavljena v zadnjem kvartalu leta 2023 in sicer na Švedskem na Nizozemskem, a kmalu naj bi sledile tudi druge države in drugi modeli. Katere države so to, tačas ni znano.

Zeekr 001 je s 4,97 metra dolžine in 1,56 metra višine križanec, ki ga proizvajalec imenuje Shooting Brake. Približno enako dolg je Porsche Taycan Sport Turismo, vendar le 1,40 metra visok. Na Kitajskem je avtomobil na voljo s pogonom na zadnja kolesa z močjo 200 kW in štirikolesnim pogonom z močjo 400 kW. Na voljo sta bateriji s 86 in 100 kWh za doseg do 732 kilometrov po CLTC. Doseg po WLTP naj bi bil okrog 600 kilometrov.

Galerija Zeekr 001  

Zeekr X je kompaktni SUV, ki je z dolžino 4,45 metra in višino 1,57 metra približno tako velik kot Kia Niro EV. Medosna razdalja je popolnoma enaka kot pri Smart #1, ki ga je prav tako razvil Geely, matično podjetje znamke Zeekr. Tudi pogoni (zadnji pogon z 200 kW in štirikolesni pogon s 315 kW) in baterija (66 kWh bruto, 61 kWh neto) so popolnoma enaki.

Tako Zeekr 001 kot Zeekr X temeljita na Geelyjevi platformi Sustainable Experience Architecture (SEA). Toda oba modela nista bila razvita na Kitajskem, temveč v Globalnem centru za oblikovanje in razvoj v Göteborgu na Švedskem. Ekipo Zeekr Europe sestavlja več kot 1.500 zaposlenih, ki so izdelali že številne modele za skupino Geely – verjetno modele znamk Volvo in Polestar. Vendar pa je sedež Zeekr Europe v Amsterdamu na Nizozemskem.

Zeekr je temeljito raziskal potrebe evropskih premium strank. Pri tem so še posebej pomembne teme polnjenja, dosega, zanesljivosti in preostale vrednosti. Zeekr želi pokriti vse te vidike in sestaviti celoten paket, ki vključuje tudi storitve, kot so financiranje, zavarovanje, zaračunavanje in rešitve povezljivosti. Poslovni model naj bi temeljil na neposrednem stiku s stranko, kar očitno pomeni, da želi Zeekr vzpostaviti razstavne prostore ali trgovce v Evropi.

Galerija Zeekr X

Novi evropski šef znamke Spiros Fotinos je dejal: “Evropski kupci postajajo vse bolj dovzetni za električna vozila. Še nikoli prej niso bili tako odprti za nove tehnološke znamke, predvsem tiste, ki so specializirane za izključno električna vozila. Z viri, znanjem in izkušnjami, ki jih lahko črpamo, je Zeekr v zelo dobre položaju, da ponudi električna vozila svetovnega razreda, inovativne storitve iz izjemno uporabniško izkušnjo.

Šele pred dvema letoma smo predstavili naš prvi najsodobnejši električni avtomobil,” pa je povedal Andy An, izvršni direktor podjetja Zeekr, po mnenju katerega je bil odziv kupcev neopisljiv. Prodanih je bilo že več kot 93.000 primerkov avtomobila. Pozneje sta prišla še modela Zeekr 009 in sedaj novi Zeekr X.   

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

POLESTAR bo nekdanjo SAABOVO tovarno preuredil v RAZVOJNI center

SPEKTAKULAREN let skozi PORSCHE Museum v Stuttgartu