in ,

ASTON MARTIN DB12: Je to NASLEDNIK ali prenova modela DB11?

Vsaj oblika novega britanskega športnika se zdi nadvse znana.

Pri Aston Martinu so ob 110. obletnici podjetja in 75. rojstnem dnevu modelov DB predstavili model DB12, ki pa je resnici na ljubo videti zelo podoben svojemu predhodniku z oznako DB11. Gre torej le za obsežen facelift z novim imenom?

Aston Martin DB12 ima bolj mišičasto obliko: spredaj je širina koloteka večja za 6 milimetrov, zadaj za 22 milimetrov, večja in preoblikovana je tudi maska hladilnika, spremenjen pa je tudi prag. Širok kolotek, ki ga uokvirjajo novi LED-žarometi z izrazitimi dnevnimi lučmi, dopolnjujejo serijska 21-palčna lahka platišča.

Na nosu modela DB12 je ponosno vgravirana najnovejša iteracija znaka Aston Martinovih kril. Model DB12 je prvi športni avtomobil logotipom z novimi krilci, ki simbolizirajo “začetek novega vznemirljivega obdobja”. Nova, manjša stranska ogledala brez okvirja dopolnjujejo novo obliko in hkrati izboljšujejo aerodinamični profil avtomobila.

Med pomembnejšimi novostmi je Aston Martinov lasten infozabavni sistem.

Pomemben mejnik modela DB12 je uvedba nove generacije infozabavnega sistema, ki ga je v celoti razvilo podjetje samo. Novi sistem, ki podpira Apple CarPlay in Android Auto, je popolnoma integriran večzaslonski sistem in se prikazuje na 10,25-palčnih zaslonih visoke ločljivosti s kapacitivnim upravljanjem na dotik. Kupci lahko v notranjosti izbirajo med usnjem in alkantaro.

Pod motornim pokrovom so Aston Martinovi inženirji povečali moč znanega 4,0-litrskega biturbo V8-motorja na 680 KM, torej na raven prejšnjega V12. Temu je treba dodati 800 Nm največjega navora med 2.750 in 6.000 vrtljaji na minuto, kar je za 34 odstotkov več kot pri modelu DB11. Dovolj za 3,5 sekunde do 100 km/h in maksimalno hitrost 300 km/h.

Pod motornim pokrovom so Aston Martinovi inženirji povečali moč znanega 4,0-litrskega biturbo V8-motorja na 680 KM.

Moč se prenaša prek 8-stopenjskega samodejnega menjalnika in prvič pri modelih Aston Martin DB tudi prek elektronskega zadnjega diferenciala (E-Diff). Ta diferencial je povezan s sistemom elektronskega nadzora stabilnosti (ESC). Za razliko od običajnega diferenciala z omejenim zdrsom lahko v milisekundah preklopi iz popolnoma odprtega v 100-odstotno zaprt diferencial.

Prvi primerki modela DB12 bodo dobavljeni v tretjem četrtletju letošnjega leta, o cenah pa Aston Martin še ni podal nobenih informacij. Cena modela DB11 je znašala približno 200.000 evrov, zato je mogoče pričakovati, da bo DB12 še nekoliko dražji.

Galerija: Aston Martin DB12

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nova TOYOTA Tacoma odslej kot HIBRID s 330 “konji”

Je ZEEKR 001 s 140 kWh električni avto z največjim DOSEGOM na svetu?