in , ,

Ferrari 308 GTB je izjemno REDEK model iz STEKLENIH vlaken

V tem primeru gre za enega izmed 712 izdelanih primerkov, ki je sedaj tudi naprodaj.

Ferrari 308 GTB je bil predstavljen na pariškem avtomobilskem salonu leta 1975. V portfelju Cavalino Rampante je bil ta avtomobil kot naslednik modela Dino 246 in dopolnitev modela Dino 308 GT4. Malokdo pa ve za več kot zanimivo zgodovino avtomobila v prvih letih proizvodnje.

Sprva je bila karoserija modela 308 GTB zaradi teže izdelana iz steklenih vlaken. Predvideva se, da je bilo izdelanih le približno 712 primerkov s karoserijo iz steklenih vlaken (ta 308 je še redkejši). Eden od teh avtomobilov je zdaj na dražbi. Zgodnji modeli 308 GTB so bili izdelani v tovarni Carrozzeria Scaglietti, njihova karoserija pa je bila v celoti izdelana iz plastike, ojačane s steklenimi vlakni. To je omogočilo izjemno majhno težo 1.050 kilogramov. Junija 1977 pa se je Ferrari odločil za jekleno karoserijo, kar je težo avtomobila povečalo za približno 150 kilogramov. Zgodnji in lahki modeli so zdaj še bolj iskani med Ferrarijevimi navdušenci.

Ferrari 308 GTB iz leta 1976 je narejen iz steklenih vlaken in gre za zelo redek primerek.

308 GTB poganja 2,9-litrski motor V8. Moč se prenaša prek 5-stopenjskega ročnega menjalnika. Modeli, dobavljeni v ZDA (vključno s tukaj ponujenim), imajo 240 KM pri 6.600 vrtljajih na minuto. Zaradi takratnih emisijskih predpisov v ZDA so bili nekoliko šibkejši od evropskih modelov. Vozilo, ki se sedaj prodaja, je bilo izdelano junija 1976. To je dobro leto pred koncem proizvodnje modelov iz steklenih vlaken. Z leti je GTB večkrat zamenjal lastnika. Trenutno ima na števcu le 9587 milj, kar je manj kot 15.500 kilometrov. Dražba, ki jo organizira RM Sotheby’s Monterey, bo potekala od 17. do 19. avgusta.

Kot je razvidno s fotografij, ima vozilo 308 GTB poškodovan sprednji del in vetrobransko steklo. Vendar so vsi deli še vedno prisotni. Ima tudi originalni motor in prvi menjalnik, zato je zelo primeren za obnovo.

1 komentar

Komentiraj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

FORD FIESTA se poslavlja zaradi proizvodnje ELEKTRIČNEGA športnega terenca

Mercedes-AMG G 63 Grand Edition