in , ,

MERCEDESOV električni CLA naj bi imel doseg do 750 kilometrov

Mercedes Concept CLA je njihov prvi model na povsem novi platformi MMA

Pred tremi leti smo prvič slišali za novo platformo Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA), ki bo v prihodnosti nosila kompaktne električne avtomobile te znamke. Mercedes zdaj predstavlja prvi avtomobil na osnovi MMA: Concept CLA Class. V skladu s tem bo tudi serijska različica verjetno nosila okrajšavo CLA – ali bodo strokovnjaki za strategijo dodali še “električni” ali “e”, bomo morali počakati in videti. Če nič takega ni priloženo, to verjetno pomeni, da ne bo več bencinske različice.

Manjša poraba energije kot pri Fiatu 500 Electric

Najpomembnejši dosežki modela Mercedes CLA (če se bo tako sploh imenoval) vključujejo doseg več kot 750 kilometrov po standardu WLTP. Mercedes še ni navedel podatkov o velikosti baterije, je pa navedel podatke o porabi energije: ta naj bi znašala le 12 kWh/100 km. Iz tega lahko sklepamo, da je v akumulatorju vozila CLA približno 7,5×12=90 kWh, kar je za kompaktno vozilo precej veliko. Poleg tega je avtomobil izjemno varčen, saj je trenutno najbolj varčen električni avtomobil s 13 kWh/100 km. To je veliko manj kot Fiat 500 Elektro. To omogoča znanje, ki ga je družba Mercedes pridobila med razvojem vizije EQXX. Tako kot slednji ima tudi CLA 800-voltni sistem. Po Mercedesovih besedah baterija ponuja “izjemno” gostoto energije, poleg tega pa je pogon zelo učinkovit. Študija ima pogon na zadnji kolesi, seveda pa bo na voljo tudi pogon na vsa kolesa.

Takole naj bi izgledala notranjost tega konceptnega vozila Mercedes CLA…

Silicijeva baterija – ali cenejša baterija LFP

Vrhunska različica modela CLA ima baterijo z anodami, bogatimi s silicijem, kar zagotavlja visoko gostoto energije. Osnovna različica pa je opremljena s poceni baterijo LFP (z litijevim železovim fosfatom). Prvič so celični moduli med seboj zlepljeni in ne privijačeni – s tem se prihrani pri teži, nastala struktura pa naj bi bila celo bolj toga in odporna proti trkom. Zahvaljujoč 800-voltni tehnologiji naj bi bilo mogoče polniti z do 250 kW – to je veliko, vendar za 800-voltni sistem ni posebej impresivno, saj je znano, da ima Porsche Taycan 270 kW. Vsaj za 400 kilometrov naj bi se lahko napolnil v četrt ure.

Učinkovit 175 kW sinhroni stroj in dvostopenjski menjalnik

Tale Mercedes bo imel na voljo tudi fotovoltaični sistem za lastno polnjenje…

Pogon zagotavlja nova električna pogonska enota Mercedes-Benz (MB.EDU). Kot je običajno pri rešitvah 3 v 1, so električni motor, menjalnik in močnostna elektronika združeni v enem ohišju. Pogonska os je bila razvita za širok spekter moči. Vendar ima študija sinhronski stroj s trajnimi magneti (PSM) z močjo 175 kW. Kot je znano, je dodan dvostopenjski menjalnik, močnostna elektronika pa deluje s čipi iz silicijevega karbida. Celoten paket tehta manj kot 110 kilogramov, učinkovitost od baterije do koles pa naj bi znašala do 93 odstotkov. Motor PSM uporablja tudi bistveno manj redkih zemelj kot prejšnji Mercedesovi motorji – skoraj nič odstotkov.

Za razliko od prejšnjih Mercedesovih električnih avtomobilov študija ponuja tudi dvosmerno polnjenje: Če je avtomobil priključen na združljivo dvosmerno polnilno postajo za enosmerni tok, se lahko pogonska baterija uporablja tudi kot vmesni zalogovnik za lasten fotovoltaični sistem. Druga možnost je, da baterija pomaga premostiti izpad električne energije.

1 komentar

Komentiraj

One Ping

  1. Pingback:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BMW Vision Neue Klasse Concept: MINIMALISTIČNO električno vozilo z velikanskim prikazovalnikom na VETROBRANSKEM steklu

Novi RENAULT Scenic Electric z DOSEGOM do 620 km