in ,

JiaYuan KOMI: Majhen električni avtomobil iz KITAJSKE

Na IAA v Münchnu je bil predstavljen tudi zanimiv majhen električar iz Kitajske…

IAA Mobility 2023 v Münchnu je za nami. Predvsem v razstavnih dvoranah so kitajski proizvajalci izkoristili priložnost, da se predstavijo v polnem formatu. Zanimanje novinarjev je vzbudil prikupen majhen avtomobil z električnim pogonom. Pravi naslednik Smart Fortwo? Mnogi predstavniki sedme sile so preizkušali njegovo prostornost.

JiaYuan je ime proizvajalca vozila; podjetje obstaja že od leta 1982, svoj prvi električni avtomobil pa je razvilo le leto pozneje. Na sejmu IAA 2023 so predstavili tudi lahka gospodarska vozila z nakladalno površino ali nadgradnjo. V Nemčiji jih na primer distribuira podjetje Ari. Avtomobilček na naših fotografijah ima prikupno ime Komi, na kitajski trg pa je prišel leta 2021.

Notranjost majhnega električarja iz Kitajske…

Oglejmo si podatke, saj je bil JiaYuan tako prijazen, da je še vedno razdeljeval tiskane kataloge: Komi spada v razred vozil EU M1, torej je za razliko od lahkih vozil L7e, kot je Microlino, “pravi” avtomobil. Komi je dolg skoraj tri metre, širok 1,52 metra in visok 1,55 metra. Medosna razdalja je natanko dva metra. Vgrajena so 15-palčna kolesa, kolutne zavore pa so osupljive, spredaj celo z notranjim prezračevanjem. To se zdi nepotrebno, saj Komi lahko doseže največjo hitrost le 100 km/h.

Sledi preizkus notranjost oziroma prostornosti. Precej tanka vrata se želijo silovito zapreti. Kokpit je presenetljivo digitalen in funkcionalen s 7-palčnim zaslonom na dotik in virtualnimi instrumenti. Izvedba je izjemno dobra, notranjost dopolnjujejo elementi kromiranega videza in imitacija usnja. Pomanjkljivost: V vozilu sta le dve zračni blazini za voznika in sovoznika. Ima pa klimatsko napravo, navigacijo in po podatkih iz brošure celo toplotno črpalko. Omenjene so tudi funkcije brez ključa in “funkcija samodejnega parkiranja“. Žarometi so halogenski, dnevne luči in smerniki pa so LED.

Komi ima tudi zadnje sedeže, kjer pa lahko prostor zavzamejo le otroci, za odrasle se zahteva kar nekaj gimnastičnih spretnosti…

Za razliko od modela Smart Fortwo ima Komi tudi zadnje sedeže. Takoj se spomnimo na blagoslovljeno Toyoto iQ. Toda hitro lahko ugotovimo, da so zadnji sedeži namenjeni le otrokom. Odrasla oseba potrebuje tukaj kar nekaj gimnastičnih spretnosti. Bolje, da se sedeži položijo, saj se prtljažnik ob polni namestitvi sedežev skrči na velikost poštnega nabiralnika.  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

KITAJSKI Xpeng bo leta 2024 naprodaj tudi v Nemčiji

NISSAN Townstar EV: Različica za KAMPIRANJE za dve osebi