in ,

MINI Clubman NE BO DOČAKAL nove generacije

Dobava modela Mini Clubman Final Edition v ZDA – gre za majhno serijo z manj kot 100 primerki – se bo predvidoma začela oktobra letos, kar bo zadnji novi Clubman, ki bo na voljo kupcem v ZDA. Izkazalo se je, da britanski avtomobilski proizvajalec ne načrtuje nove generacije tega štirivratnega modela, saj podjetje poenostavlja in elektrificira svojo modelno paleto.

Stefanie Wurst, vodja znamke Mini v skupini BMW Group, je v pogovoru za TopGear potrdila, da bodo Clubmana kmalu ugasnili, saj trenutno ni v načrtu neposredne zamenjave zanj. Nenavadnega velikega hatchbacka bomo zagotovo pogrešali, čeprav za njegov konec obstaja trden poslovni razlog – premajhno povpraševanje.

Clubman je bil predstavljen leta 2007 kot sodoben naslednik modela British Leyland Mini Clubman, ki so ga izdelovali med letoma 1969 in 1980.

“Ne bi mogla trditi, da je prostor zapolnjen, vendar Clubmana v prihodnje ne bomo več imeli,” je za publikacijo povedala Wurstova. “Aceman je manjši koncept, vendar menim, da sta Countryman in Aceman dobro zapolnila prostor s petimi, če že ne s šestimi vrati. Če pogledate prodajne številke po vsem svetu, je Countryman dvakrat močnejši od Clubmana. Meni je Clubman všeč, trenutno tudi vozim Clubmana. Toda pri konceptu velikega avtomobila smo se odločili za novega Countrymana.”

Labodji spev Clubmana je zgoraj omenjeni model Final Edition. Njegova začetna cena v ZDA je 47.145 dolarjev, kar pomeni, da je za približno 10.000 dolarjev dražji od modela Clubman 4All. Mini načrtuje, da bo februarja 2024 prenehal sprejemati naročila za običajnega Clubmana, medtem ko bo postopek prednaročanja za Final Edition edinstven.

Clubman je bil predstavljen leta 2007 kot sodoben naslednik modela British Leyland Mini Clubman, ki so ga izdelovali med letoma 1969 in 1980. Druga sodobna generacija modela je prišla na trg leta 2015, zadnji primerki pa bodo predvidoma izdelani v prihodnjih mesecih. Kar zadeva Minijevo posodobljeno ponudbo, bo v njej tudi mali crossover Aceman, medtem ko bo novi Countryman deloval kot posredna zamenjava za Clubmana.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PORSCHE Cayenne S E-Hybrid: Tretji PHEV s 519 KM

Nova MAZDA 6: Štirivratni KUPE s šestvaljnikom in ŠTIRIKOLESNIM pogonom?