in ,

TATA želi uporabiti platformo EMA družbe JAGUAR LAND ROVER

Indijci želijo to platformo uporabljati za avtomobile nove premijske blagovne znamke Avinya

Tata, indijska matična družba podjetja Jaguar Land Rover (JLR), želi svojo platformo EMA uporabiti tudi za vozila nove premijske znamke Avinya. Tata je pred letom in pol predstavila študijo s tem imenom. Takrat se je govorilo, da bo avtomobil temeljil na Tatini lastni platformi “Gen 3”, lastna znamka pa ni bila omenjena.

Electrifield Modular Architecture (EMA) je tehnična podlaga za prihodnje različice vozil Land Rover Discovery Sport, Range Rover Evoque in Range Rover Velar. Platforma bo debitirala leta 2024 in bo podpirala električne avtomobile ter priključne hibride in hibride. Električne različice imajo 800-voltno tehnologijo. Tata Avinya Concept iz aprila 2022 je nekakšen podolgovat kombi, ki poudarja veliko notranjost in visoko prilagodljivost. Medosna razdalja je izjemno dolga, previsi pa izjemno kratki, tudi za električni avtomobil. Sprednje sedeže je bilo mogoče obračati.

Tata Evinya Concept je nova premijska znamka indijskega proizvajalca.

Študija naj bi omogočila polnjenje električne energije za približno 500 kilometrov v samo 30 minutah. S tem bi se avtomobil napolnil tako hitro kot Porsche Taycan. Tu naj bi bilo mogoče električno energijo za doseg 100 kilometrov napolniti v petih minutah, kar bi bilo enakovredno 25 minutam za 500 kilometrov. Baterije za avtomobile bodo izdelane v Tatini novi tovarni v Bridgwaterju (približno 250 kilometrov zahodno od Londona), ki naj bi začela obratovati leta 2026. Platforma bo uporabljena v okviru licenčne pogodbe s podjetjem Tata Passenger Electric Mobility (TPEM), je za Autocar povedal Adrian Mardell, izvršni direktor podjetja JLR.

Podjetje TPEM se je odločilo, da bo uporabilo tehnologijo, ki jo razvijamo, tako v smislu arhitekture EMA, naše električne arhitekture in naših baterijskih sklopov, za proizvodnjo lastne serije vrhunskih vozil BEV v svoji tovarni v Indiji. Svoja vozila torej proizvajajo z uporabo naše intelektualne lastnine,” tako Adrian Mardell, izvršni direktor podjetja JLR. V izjavi je navedeno, da Avinya le uporablja patente, avtomobile pa proizvaja v Indiji. To nima nobene zveze s proizvodnjo novih modelov Evoque, Velar in Discovery Sport v tovarni v Halewoodu. Očitno se avtomobili Avinya tudi ne bodo prodajali v Evropi.

Pri Evinyi gre za zelo dolg kombi z zanimivo notranjostjo, kjer se prednji sedeži obračajo.

Dogovor med družbama JLR in TMEP je zaenkrat le pismo o nameri; licenčnina za uporabo patentov družbe JLR še ni bila določena. V skladu s sporazumom bo JLR zagotovil tudi tehnično pomoč za pospešitev razvoja modelov Avinya. Nova blagovna znamka naj bi debitirala leta 2025 in na trg poslala več modelov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Munro MK_1 Mountain RESCUE EDITION – Električni terenec za GORSKE REŠEVALCE in GASILCE

RINGMASTERS Tusk je 1969 DODGE Charger z motorjem HELLEPHANT V8