in ,

Cadillac OPTIQ: Nov električni SUV pod modelom LYRIQ

4,85 metra dolg Cadillacov model srednjega razreda bo očitno predstavljen leta 2024

Cadillac predstavlja Optiq, novega električnega SUV-ja pod modelom Lyriq. Novinec je opisan kot luksuzni kompaktni SUV in bo služil kot vstopni model Cadillacove ponudbe električnih avtomobilov v Severni Ameriki. Premijska znamka General Motors je zdaj objavila dve sliki, sprednji in zadnji pogled. Proizvajalec še ni razkril ničesar o tehnologiji; podrobnosti bodo na voljo šele prihodnje leto, poroča InsideEVs USA.

Sliki prikazujeta zunanjo podobo stopnje opreme Sport. Dejstvo, da je avtomobil označen kot model 2025, pomeni, da bo na trg prišel nekje leta 2024 – za Američane se modelna leta vedno začnejo skoraj 12 mesecev pred ustreznimi koledarskimi leti. Sprednji del z navpičnimi lučmi in vodoravnim svetlobnim pasom nad rešetko jasno spominja na model Lyriq. Spodnji dovod zraka je bolj poudarjen, kar je v skladu s športno notranjostjo, prav tako kot črni elementi na pragovih, ki se proti zadku dvigajo v obliki klina. Avtomobil ima tudi dvobarvni videz s črno streho. Zadnje luči se bistveno razlikujejo od luči večjega brata. Tudi tu difuzor poudarja športnost.

Liriq in Optiq – pogled od spredaj

Prve slike avtomobila Cadillac Optiq je kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo (MIIT) objavilo avgusta. MIT je objavil tudi dimenzije. Po teh je avtomobil dolg 4,82 metra in je torej za razred manjši od 5,00 metra dolgega Lyriqa. Tudi medosna razdalja je z 2,91 metra krajša kot pri Lyriqu (3,09 metra). Z 1,64 metra je tudi višina za dva centimetra nižja od višine večjega brata.

Prve fotografije Cadillaca Optiq, nastale avgusta letos na Kitajskem

Na Kitajskem je Cadillac Optiq na voljo kot dva modela s pogonom na zadnji kolesi s 150 ali 180 kW in kot model s pogonom na vsa kolesa z 211 kW. Model s pogonom na vsa štiri kolesa ima pogon na sprednji kolesi: sprednjo os poganja motor s 143 kW, zadnjo pa le z 68 kW. Podatkov o bateriji ali dosegu ni. Vendar avtomobil temelji na platformi GM, imenovani BEV3 (3rd generation Battery Electric Vehicle), ki je zasnovana za baterije Ultium in motorje Ultium. Glede na pregled, ki ga je pripravila agencija GMAuthority, je ta platforma osnova tudi za modele Lyriq, Cadillac Celestiq, Chevrolet Equinox EV, Chevy Blazer EV in kitajski model Elektra E4 – z drugimi besedami, skoraj vse novejše električne avtomobile koncerna.

Cadillac Optiq bo verjetno cenejši od večjega Cadillaca Lyriq, ki je na voljo od 58.590 dolarjev, vendar dražji od Chevroleta Equinox, ki je kot Equinox 2RS FWD s 154 kW na voljo od nekaj manj kot 49.000 dolarjev. Z modeli Optiq, Lyriq in Escalade IQ (5,70 metra dolg vodilni SUV z 200 kWh baterijo), ki so bili predstavljeni avgusta, ter veliko luksuzno limuzino Celestiq ima Cadillac že impresivno ponudbo električnih modelov.

Liriq in Optiq – pogled od zadaj

Le uvajanje na trg je še vedno nekoliko počasno. Prvi Lyriq, katerega proizvodnja se je začela pred več kot enim letom, se še vedno izdeluje v razmeroma majhnih količinah. GM ima očitno težave s povečevanjem proizvodnje. Kljub temu je Lyriq zdaj mogoče naročiti tudi v Švici. Optiq bi bil še bolj primeren za evropski trg, vendar še ni jasno, ali in kdaj bo prišel k nam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

MANSORY je spektakularen AERO paket pripravil tudi za Maseratija MC20 Cielo

60 let PORSCHEJA 911: Od modela 901 do modela 911