in ,

Honda in Nissan potrdila namigovanja o sodelovanju na področju električnih vozil

To, kar se je v japonskih medijih začelo kot govorica v začetku tega tedna, je zdaj tudi uradno potrjeno.

Honda in Nissan sta podpisala memorandum o soglasju za študijo izvedljivosti, da bi raziskala možnosti skupnega razvoja električnih vozil. Če bosta avtomobilska proizvajalca dosegla dogovor, bi lahko partnerstvo vključevalo tudi sodelovanje na področju programske opreme.

Sodelovanje je še v povojih, a če bosta Nissan in Honda sklenila dogovor, nameravata prizadevanja usmeriti v “platforme avtomobilske programske opreme, osnovne komponente, povezane z električnimi vozili, in dopolnilne izdelke”. Del programske opreme bi se lahko nanašal na varnost in/ali tehnologije avtonomne vožnje, saj sporočilo za javnost, ki sta ga objavili obe podjetji, govori o “ničelni stopnji smrtnih žrtev prometnih nesreč”. Vključuje tudi skupni cilj doseganja ogljične nevtralnosti.

Po poročilu, ki ga je pred dnevi objavil Nikkei Asia, želita Nissan in Honda razviti novo platformo, namenjeno izključno električnim vozilom. Sodelovanje bi se lahko razširilo na skupno konstruiranje električnih vozil. Poleg tega bi lahko japonska avtomobilska proizvajalca združila denar za nakup skupnega pogonskega sklopa in baterij za električna vozila.

Povezava ne bi le pospešila razvoja, temveč tudi znižala stroške raziskav in razvoja. Honda pri skupnem razvoju cenovno dostopnih električnih križancev ne sodeluje več z General Motorsom, zato dejstvo, da išče novega partnerja, ni presenečenje. Sodelovanje z GM bo verjetno omejeno na modela Honda Prologue in Acura ZDX na platformi Ultium.

Nissan ima na področju električnih in drugih vrst vozil partnerja v Renaultu. Naslednja generacija modela Micra bo v veliki meri temeljila na prenovljenem modelu Renault 5. Uporabljala bo približno 80 odstotkov istih delov in bo začela nastajati leta 2026 v Renaultovi tovarni Douai na severu Francije.

Ker se kitajska konkurenca krepi, medtem ko skupini Volkswagen Group in Stellantis podvajata svoje moči na področju električnih vozil, Nissan in Honda ne želita zaostajati. Ker pa sta pravkar podpisala memorandum o soglasju, to pomeni, da v naslednjih nekaj letih verjetno ne bo prišlo do skupnega razvoja platforme/avtomobila, če bo sklenjen končni dogovor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BMW i5 Flow NOSTOKANA: Umetnost s pritiskom na gumb

Airbus eVTOL je štirisedežni leteči električni taksi z dosegom 80 kilometrov