in

Tale izjemno redki Bentley Turbo R kombi je bil nekoč v lasti brunejskega sultana

Kadar denar ni pomemben in ponudba ne ustreza vašemu okusu, si pač naročite po meri izdelano vozilo, ki ustreza vašim zahtevam. Prav to je večkrat storil brunejski sultan v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je s svojo družino porabil več milijard dolarjev za nakup več kot 7.000 avtomobilov. Med njimi je bil tudi ta predelani Bentley Turbo R Wagon.

Brunejska kraljeva družina je naenkrat naročila 11 enot, tale modri primerek pa je zadnji izdelani primerek. Predelavo je opravilo podjetje Robert Jankel Design, poleg daljše strehe pa je Turbo R dobil tudi štirikolesni pogon. Elegantno vozilo, sestavljeno leta 1992, nosi vzdevek Val-d’Isère, poimenovano po občini v jugovzhodni Franciji, znani po vrhunskih smučiščih.

Legenda pravi, da je bil kombi približno 12-krat dražji od običajnega modela Turbo R, kar se sliši noro, saj običajni model ni bil ravno poceni. Pod motornim pokrovom je isti 6,75-litrski V8 s turbinskim polnilnikom, 296 KM in 650 Nm, vendar se ta moč prenaša na obe osi in ne le na zadnji kolesi.

Ta Bentley Turbo R kombi je bil pred kratkim deležen razvajanja pri profesionalnem serviserju, zato je videti brezhibno tako zunaj kot znotraj. Prepričani smo, da je presenetljiva dvobarvna notranjost oblikovana po barvni shemi hotela Empire, ki ga je kot palačo zgradil princ Jefri, brat brunejskega sultana Hassanala Bolkiaha. Vendar je imelo ostalih deset avtomobilov drugačne potniške kabine, med njimi tudi enega z divjo oranžno-rdečo kombinacijo s črtami.

Vsi kombijevski primerki Turbo R so bili oblečeni v usnje in les. Ta končna izvedba za zadnjimi sedeži ni tako prostorna, kot bi lahko bila, saj po meri izdelan avdio sistem odžira prostor za prtljago. Vendar pa strešni nosilci, sposojeni od Mercedesovega kombija serije W123, zagotavljajo dodatno praktičnost.

Še eno zanimivo dejstvo o tem posebnem modelu Val-d’Isère je, da je edini, ki ni več del obsežne zbirke brunejske kraljeve družine, saj so ga uvozili v Veliko Britanijo. Kombijevski Turbo R pa ni bil edini po meri izdelan Bentley. Nekateri se bodo spomnili modela Dominator, SUV, ki je bil predstavljen desetletja pred modelom Bentayga. Sultan in njegova družina naj bi naročili 380 Bentleyjev, vključno z izjemno redkimi modeli, kot so Buccaneer, Camelot, Java, Phoenix, Imperial, Rapier, Pegasus, Silverstone in Spectre.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Osveženi Buick GL8 z veliko prostora in še več kroma za Kitajsko

Audi RS E-Tron GT Performance 2025 bo novi paradni konj