in ,

Bienvenido a México: Ljudje in dežela Majev in Aztekov

Mehika s svojo geografijo, floro in favno, z izjemno zgodovino, predvsem Majev in Aztekov, okusno hrano (tortilja, borito, tacos), znameniti mehiški tekili, glasbo (skupin mariachi) in s svojimi umetniki kot sta José Clemente Orozco in Frida Kahlo vabi turiste iz celega sveta. Ne glede na aktualne težave s korupcijo in mamilarskimi vojnami.

V mehiški družbi je družina na prvem mestu, takoj za tem pa strasten patriotizem in ljubezen do domovine, kjer vsak otrok zna zapeti državno himno in ponosno pripoveduje o številnih nacionalnih junakih države, ki so dali pečat zgodovini Mehike. V prazničnih dneh oziroma fiestah igrajo skupne Mariachi, postreže se tipična mehiška hrana, ki jo poplaknejo s svetlim sladkim pivom in plemenito tekilo. Kaj bi bila torej Mehika brez znamenite glasbe in tradicionalnih plesov. Znani umetniki kot so José Clemento Orozco, Diego Rivera in Frida Kahlo to deželo predstavljajo prav tako kot kritični pisatelji, uspešni ustvarjalci filmov ter svetovno znani športniki. Mehiška nogometna liga je v družbi tema številka 1, dresi klubov pa priljubljena zunanja podoba navijačev.

Družina je v Mehiki na prvem mestu, to radi pokažejo tudi v filmih in nadaljevankah, kjer seveda ne sme manjkati nacionalno vozilo hrošč.

Dežela Mehičanov ima vsestransko geografijo z jezerskimi pokrajinami in področji puščav, visokih vulkanskih vrhov in morskih globin, obsežnih gozdov in ozkih sotesk, deročih rek in pokrajin s sipinami, favno in eksotičen živalski svet. In kako rečejo Mehičani ljubkovalno: Mehika, ljubka in draga!

Mehiško podeželje

Od neplodovitih puščavskih predelov na polotoku Baja Californija na severu Mehike, do zelenega pragozda v Chiapasu, od globokega sistema sotesk Bakrenega kanjona v Chihuahua, do široke ravnice na polotoku Jukatan, od slapov v Huasteci Potosini, do mirnega podvodnega življenja v Karibih, do s snegom pokrite vulkanske gore Popocatepetl, do peščenih rajskih plaž pacifiške obale – tako bi se lahko glasil kratek portret raznolikosti te čudovite države.

Mehiško podeželje je zelo raznoliko in turistom nudi vse za dušo, srce in oko.
Čudovite so tudi obale, naj si gre za vzhodno ali zahodno Mehiko, turistične ali nedotaknjene kraje.

Narava in okolje

Mehiko krasi zelo raznolika flora in favna in spada med države z največjim številom vrst na tem planetu. Na podlagi velikosti države, z različnimi nadmorskimi višinami, klimatskimi conami in s tem pogojeno raznolikostjo habitatov, tukaj najdemo prepričljivih 60-70 odstotkov živali in rastlin sveta. Tako kot v mnogih latinskoameriških državah, tudi v Mehiki gospodarski interesi ogrožajo naravo, še najbolj gre tukaj za krčenje gozdov, lov in komercializacija, kamor spada tudi turizem. Vendar pa si Mehika prizadeva, da svoje podeželje s floro in favno v naravnih parkih in rezervatih biosfere zaščiti, tako da bi dežela še naprej ostala raj za ljubitelje narave.

V Mehiki živi neverjetnih 60-70% vseh živalskih in rastlinskih vrst tega sveta!
Kaktusi so sestavni del velikih kamnitih puščav mehiškega podeželja.

Kultura v Mehiki: Glasba, umetnost, literatura, film

Mehika ima bogato kulturno dediščino in se na zunaj predstavlja zelo raznoliko. Mehiška kultura zrcali razgibano preteklost države, povezanost z domačini, domorodni elementi z vplivom časa španske kolonizacije in novih časov iz ZDA. Na področju slikarstva, literature in filma ima država nekaj izjemnih umetnikov in tudi mladi kulturniki se z določeno dinamiko prebijajo v ospredje. Mehiški umetnik José Clemente Orozco spada skupaj s Diegom Rivero in Davidom Siqueirosom v trojico velikih, Los Tres Grandes, najbolj znanih mehiških slikarjev sodobnega časa po revoluciji. Slikarka Frida Kahlo pa je po objavi filmske biografije sprožila pravi plaz zanimanja. Mehiška kulturna dobrina je zelo raznolika in večinoma barvna.

Jose Clemente Orozco z znamenitim župnikom in revolucionarjem Mugiela Hidalga y Costillo.

Miguel Hidalgo y Costilla je brez dvoma najbolj mavrična osebnost mehiške zgodovine. Če vzamemo v obzir število njegovih spomenikov in jih prištejemo k trgom in ulicam, ki nosijo njegovo ime, je tudi eden izmed najbolj priljubljenih nacionalnih herojev v Mehiki. Belolasi gospod z napol plešasto glavo je dejanski intelektualni vodja mehiškega boja za neodvisnost proti španskim kolonialistom.

Znamenita mehiška slikarka Frida Kahlo, ki je s svojo filmsko biografijo poskrbela za svetovni sloves in ogromno zanimanje.

Hrana in pijača v Mehiki

Hrana in pijača sta v Mehiki močno doživeti kulturi. Mehiška hrana je tako bogata in raznolika kot je država sama. Obstaja ogromno raznolikih začimb in receptov. Tako naj bi obstajalo samo 700 jedi, ki temeljijo na koruzi. Uporabijo se številne sveže in lokalne začimbe. V mnogih omakah (Salas) ne sme manjkati pekoč okus čilija, čeprav lahko izberemo med pekočimi in blagimi jedmi. K temu spada seveda široka paleta pijač od sveže pripravljenih sokov pa vse do nacionalne pijače tekile.

Mehiška hrana je raznolika, obstaja preko 700 jedi, ki temeljijo na koruzi. Njihove nacionalne jedi so znane po vsem svetu.

V dolgoletnem procesu je na mehiško hrano vplivalo mešanje ljudstev in kulture. Osnovna prehrana Majev in Aztekov – koruza, fižol, čili -, je bila dopolnjena z mesom, perutnino, sirom, peščenico, na kar so vplivali španski kolonialisti. Od pacifiškega oceana so trgovske ladje prinesle eksotično sadje in začimbe iz Filipinov in Kitajske. Na drugi strani pa paradižnik, krompir in tudi kakav izhaja iz Mehike in teh treh živil si danes iz evropske kuhinje ne moremo odmisliti.

Za mehiške so značilne sveže sestavine, sploh zelenjava in seveda razne začimbe.

V osnovi je vse “rico“, slastno in okusno. Kioski v Mehiki s v glavnem prodajajo le ricos lonches, ricos mariscos, ricos tortas in ricas hamburguesas – gre za azteško verzijo uspešnega marketinga. K jedem Mehičani pogosto jedo Frijoles (pasta iz temne fižole), Guacamole (iz avokada pripravljena specialiteta), zelo radi pa imajo radič.

Kaj bi Mehičani brez svoje nacionalne pijače tekile?

Zgodovina in sedanjost

Neverjetno zanimiva je mehiška zgodnja zgodovina Majev in Aztekov. Župnik Muguel Hidalgo y Costilla se je boril za neodvisnost Mehike. Mehiška revolucija s Franciscom Madero, Pancho Villom in Emiliom Zapato proti vojski diktatorja Porfiria Diaza je označila mejnik v mehiški zgodovini in sicer na poti do demokratične republike. Tačas je na oblasti stranka Morena in njen predsednik Manuel Lopez Obrador.

Stopničaste piramide, templji, stebrne arkade in druge kamnite strukture Chichén Itzája so bili svet Majev, ki so imeli tukaj urbano središče svojega ​​imperija med leti 750 in 1200 n. š.

Maji – Ljudstvo Majev je dalo pečat južnemu delu Mehike. Še danes živijo številni Maji v Chiapasu in Jukatanu. Arhitektonska zapuščina Majev je danes najpomembnejša turistična atrakcija Mehike.

Teotihuacan, prestolnica Aztekov – na njenih ruševinah so Španci zgradili današnje glavno mesto Mehike, Mexico City.

Azteki – Od preprostega nomadskega ljudstva so Mehičani zrasli v najmogočnejše cesarstvo Aztekov, ki se je moralo zoperstaviti evropskim osvajalcem okrog Hernana Cortesa. Na ruševinah nekdanjega glavnega mesta Aztekov Tenochtitla, so Španci zgradili današnje glavno mesto Mexico City.

Mondeni Cancun je priljubljen med turisti po vsem svetu.

Priljubljene športne zvrsti in aktivne počitnice

Nogomet je zdaleč najbolj priljubljen šport Mehičanov. Ekipe mehiške nogometne lige se lahko samo veselijo velike priljubljenosti. Mehiški Clasico med obema najbolj popularnima kluboma, Club América in glavnega mesta Mexico-City in Chivas iz Guadalajare, je pravi ljudski praznik z noto karnevala. Če se odločimo za potovanje skozi Mehiko, morate obvezno načrtovati tudi ogled nogometne tekme v živo na stadionu. V zadnjem času pa so Mehičani navdušeni tudi nad Formulo 1, saj je njihova dirka vsako leto najbolj obiskana.

Kdor ni za aktivne počitnice ali raziskovanje te čudovite dežele, lahko svojo dušo in telo prepusti enemu izmed številnih rajev na vzhodni karibski ali zahodni pacifiški obali.

Toda deželo lahko spoznamo tudi na aktivnem potovanju, naj si gre za potapljanje v karibskem morju, igranju golfa na številnih fantastičnih igriščih, kamor zahajajo tudi profesionalci, v raftingu na deročih divjih rekah, s kolesom ali motorjem do kulturnih zakladov na polotoku Jukatana, ali pa trekingom na mogočnih vulkanskih vrhovih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

BMW serije 2 Gran Coupe: Bavarski odgovor na Mercedesa CLA

Mexico City: Dirkališče v mestu Aztekov