in

DAKAR 2021, 9. etapa: CORNEJO še vedno prvi, PRICE končal s padcem, MONSIEUR DAKAR povečal prednost

Ignacio Cornejo je še povečal prednost v skupnem seštevku, medtem ko je njegov tekmec Toby Price grdo padel in odstopil. Stephane Peterhansel je povečal prednost pred zasledovalci.

Deveta etapa letošnjega relija Dakar je potekala v zanki okoli mesta Neom. Teren na severu Savdske Arabije je zelo raznolik, kar je poskrbelo za eno najbolj turbulentnih etap letošnjega Dakarja. Skupno so tekmovalci morali prevoziti 579 kilometrov, od tega so jim na 465 kilometrih merilo čas.

Med motociklisti sta se tako poslovila dva izmed glavnih favoritov. Avstralec Toby Price, ki se je včeraj junaško spopadel z težavami z zadnjo pnevmatiko, je danes grdo padel in končal s tekmovanjem. S helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da si je resneje poškodoval levo ramo.

Dobrih sto kilometrov kasneje je podobna usoda doletela še Argentinca Luciana Benavidesa, ki si je pri padcu prav tako poškodoval ramo in so ga prav tako s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Tabruku. Na drugi strani se je etapa končala veliko bolje za njegovega brata Kevina, ki je dobil etapo in danes drugouvrščenemu Corneju odščipnil dobro minuto in pol.

Toby Price je po grdem padcu in poškodbi rame moral odstopiti.

Adrien van Beveren (Yamaha) je za Hondino dvojico zasedel tretje mesto. Avstrijec Matthias Walkner (KTM) je pristal na četrtem mestu, Joan Barreda pa je zaokrožil prvih pet. Brabec je na cilju zaostajal 23 minut, Sunderland pa 26, a so jima kasneje črtali velik del zaostanka, ker sta pomagala poškodovanemu Priceu. Brabec je bil na koncu z minuto in 18 sekundami zaostanka za Benavidesom uradno drugi, Sunderland pa četrti.

Edini slovenski predstavnik, Simon Marčič, se je dobro spoprijel z deveto etapo in kljub nekaj navigacijskim težavam na koncu v cilj pripeljal na 54. mestu. V razvrstitvi Original by Motul je na odličnem petem mestu.

V skupnem seštevku ima Ignacio Cornejo zdaj enajst minut in 24 sekund prednosti pred Kevinom Benavidesom, tretji je Sam Sunderland, ki zaostaja slabih petnajst minut.

Med avtomobilisti je “Monsieur Dakar”, kot je vzdevek Stephaneja Peterhansela (Mini Buggy) slavil svojo prvo letošnjo etapno zmago in prednost pred Nasserjem Al-Attiyahom povečal na sedemnajst minut in 50 sekund. Etapa se je spet slabo začela za Francozovega moštvenega kolega in lanskega zmagovalca Carlosa Sainza, ki je zaradi preluknjane pnevmatike izgubil več kot dvajset minut. Kasneje se mu je enak pripetljaj zgodil še enkrat.

Dolgo je dobro kazalo Mathieuu Serradoriju (Century), ki je vodil še slabih sto kilometrov pred koncem etape, a je moral ustaviti in zmaga je pripadla Peterhanselu. “Današnja etapa je bila vse prej kot enostavna,” je povedal Peterhansel. “Videli smo, da bo dolg dan. Zato smo se zavestno odločili, da ne bomo napadali, ampak se bomo osredotočili na skrb za pnevmatike in navigacijo.”

Jutri se reli nadaljuje proti jugu od Neoma do Al-‘Ula. Na sporedu je 583 kilometrov skozi gričevnato, raznoliko pokrajino. Navigacija bo spet velik izziv.

Komentiraj

Loading…

0

Esteban OCON: Pogovori z ABITEBOULOM so mi zelo pomagali

Uradno: ZIMSKA TESTIRANJA bodo v BAHRAJNU