in

DIRIYAH ePrix, 2. dirka: Sam BIRD zmagovalec pod RDEČO zastavo

Voznik ekipe Jaguar, Sam Bird, je zmagovalec druge dirke Formule E v predmestju prestolnice Savdske Arabije.

Po suvereni zmagi Nycka de Vriesa na včerajšnji prvi dirki se najprej ni vedelo, ali bodo štirje dirkalniki, ki jih poganja Mercedesova pogonska enota, danes sploh smeli nastopiti, saj je bila preiskava nesreče Edoarda Mortare na tretjem prostem treningu, ko so mu zaradi napake v programski opremi odpovedale zavore, še vedno v teku.

Do začetka dirke so pri Mercedesu našli napako in posodobili programsko opremo, tako da so lahko zagotovili varnost svojih dirkačev in četverica de Vries, Mortara, Vandoorne in Nato je lahko nastopila na dirki. Švicar, ki je bil vpleten v nesrečo, ki je precej prestrašila vse prisotne, je pred dirko moral prestati pregled v bolnišnici.

Dirko je zaznamovala huda nesreča Alexa Lynna. Voznik ekipe Mahindra je moral v bolnišnico, a po za zdaj znanih podatkih ni utrpel resnejših poškodb.

S starta se je najhitreje izstrelil najhitrejši na kvalifikacijah, Robin Frijns (Virgin), za njim pa je v prvi ovinek z drznim manevrom, s katerim je prehitel Sergia Sette Camaraja, zapeljal Sam Bird in začel lov na dirkača ekipe Virgin.

Največji skok je v prvi fazi dirke uspel Jeanu-Ericu Vergneju, ki je iz sedmega mesta v prvih desetih krogih napredoval na četrto mesto in začel ogrožati Sette Camaraja ter ga nekaj krogov kasneje tudi prehitel. Na vrhu sta se Frijns in Bird zamenjala v vodstvu, a je Nizozemec Britancu kmalu vrnil milo za drago.

Ob približno enakem času sta trčila Jake Dennis in Pascal Wehrlein, zaradi česar je bila celotna proga pod rumeno zastavo. Po vnovični izmenjavi vodstva med Frijnsom in Birdom je Nizozemec potegnil ta kratko, saj se je pred koncem prevrnil Alex Lynn in poskrbel za rdečo zastavo tri minute pred iztekom časa. Še pred tem je na stezo zapeljal varnostni avto, da so organizatorji pospravili nered, ki je bil posledica trčenja med Maximilianom Güntherjem, Mitchom Evansom in Alexom Lynnom.

Sam Bird je dosegel svojo prvo zmago v vsega drugi dirki za ekipo Jaguar, Frijns pa se je moral zaradi rdeče zastave zadovoljiti z drugim mestom. Tretje mesto je po hudem boju z moštvenim kolegom da Costo dosegel Jean-Eric Vergne.

VASSEUR: Ferrari bo NADOKNADIL večji del ZAOSTANKA v moči motorjev

KRITIKE na račun neprofesionalnega odnosa RED BULLA: “Super neorganizirani”