in

KAPADOKIJA: Pravljična dolina v osrednji TURČIJI

Kapadokija, ki se nahaja v visokogorju osrednje Turčije, je dih jemajoča pokrajina, kjer je narava ustvarila umetnine, ki so prava paša za oči.

Foto: Bojan Vrbnjak

Pokrajina Kapadokije s svojimi oblikami v naravi, podzemnimi cerkvami in bivališči, v neki meri spominja na površje lune. Skalovje iz lehnjaka se raznih oblik dviga iz zemlje, kot nekakšne ogromne gobe. Na drugi strani pa lahko občudujete v stene vklesane hiše, med katerimi najdemo tudi elegantne hotele.

Narava se je tukaj skozi tisočletja igrala umetnika in iz lehnjaka ustvarila zanimive skulpture.

To področje je UNESCO leta 1985 uvrstil na seznam zaščitene svetovne dediščine, saj gre za enega izmed najpomembnejših spomenikov človeštva. Različne oblike dimnikov, stebrov, klobukov in ostalih “izrastkov” so v različnih barvah nastale iz snovi, ki so jo pred davnimi leti (milijoni let) izbruhnili vulkani, vremenski dejavniki pa so skozi leta igrali umetnike v preoblikovanju teh kamnin.

Pokrajina Kapadokije je pod zaščito UNESCA

Prvi pribežniki so se na tem področju naselili v 7. stoletju (čeprav mnogi vedo povedati, da naselitev tega področja sega bistveno dlje v zgodovino). Pozneje so sem prišli menihi, ki so v stožce sklesali cerkve, samostane in kapele, pozneje pa bivališča in trgovine. Nekaj od naštetih lahko občudujemo še danes.

V teh piramidnih vrhovih se nahajajo tudi bivališča in krasni hoteli.

Za obisk te pokrajine si je potrebno vzeti dovolj časa. Lahko jo raziščete v lastni režiji, a tukaj je priporočljiv najem avtomobila, ker se lahko z njim ustavite na poljubnih mestih in peš raziščete to čudovito pokrajino. Druga opcija je turistična agencija, s katero boste pripotovali v Turčijo na potovanje po Kapadokiji. Seveda je tukaj možen tudi najem lokalnega vodiča, ki vam z razliko v naših pokaže še kakšen skriti kotiček več.

V mestu Göreme lahko občudujemo tudi podzemno skalno cerkev.

Zelo čudovit in priporočljiv je polet čez to pokrajino z baloni. To je mogoče v zgodnjem jutru, ko se pokrajina prebuja v zlato-rumeni barvi sončnega vzhoda, ali pa pozno popoldan, ko dolino pobarva oranžna barva sončnega zahoda. Za fotografe nepozabni trenutki. V primeru, da vas polet z balonom ne zanima, si lahko to barvno kuliso jutra in zgodnjega večera ogledate tudi iz kakšne razgledne točke in balonarje posnamete od spodaj.

Znamenitost Kapadokije – okrog podzemnih in skalnatih bivališč, rastejo okrog “civilna” bivališča.

Ko smo že v tem področju, seveda ne smemo zamuditi ogled mesta Göreme, v katerem se nahaja podzemna jamska cerkev, ki je prav tako pod zaščito UNESCA in velja za kulturni spomenik. V mestu Göreme in okolici se je narava v pravem pomenu besede predala fantaziji. Kajti pokrajino sestavljajo kamniti stebri, piramidni kamni in keglji iz lehnjaka, ki so preluknjani in izgledajo kot mravljišče.

Čudovit trenutek boste z dušo in fotografskim aparatom ovekovečili na poletu z balonom

V neposredni bližini je dolina Simon, ki jo nekateri imenujejo Dolina menihov ali pa Dolina pravljičnih dimnikov. No nekateri pa bodo tukaj našli tudi bolj opolzke oblike in to poimenovali Dolina falusov. Ne glede na ime oziroma opis teh umetnin, pa človek ob pogledu na te “izrastke“, ki segajo v višino tudi več kot deset metrov, samo obnemi.

Zvečer pa se prepustite čarobnemu plesu dervišev, ki vas popeljejo v nek drug čas.

Kapadokija z okolico nikakor ne bo razočarala ljudi, ki so navdušeni nad naravnimi lepotami, nad zgodovino in ki so veliki ljubitelji fotografije. Slednji ne bodo našli le krasne pokrajinske kadre, temveč se bodo lahko preizkusili tudi v fotografiranju detajlov, ki jih je tukaj vrh glave. Povrhu pa je potrebno dodati še prijaznost domačinov, ki dajejo tej pokrajini poseben čar in vam bodo ostali v spominu.

Kakorkoli se boste odločili raziskati Kapadokijo, nekaj je gotovo: ta pokrajina vas ne bo razočarala.

  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

RENAULT: Ne bomo se zadovoljili s sredino lestvice

ALEX ALBON: MAX VERSTAPPEN pospešuje moj učni proces