in

PRODRIVE z novim projektom za RALLY DAKAR

Prodrive je objavil tehnične podrobnosti novega prototipa za reli Dakar 2021. David Richards je spregovoril tudi o ozadju in ambicijah projekta.

Foto: Prodrive

Na reliju Dakar 2021, ki bo znova potekal v Savdski Arabiji, bo na startu tudi nova ekipa s povsem novim avtomobilom. Kraljevina Bahrajn je namreč podjetju Prodrive naročila razvoj in izdelavo dirkalnika. Projekt sicer financira holding Mumtalakat, državni sklad kraljevine Bahrajn.

Ime nove ekipe je Bahrain Raid Xtreme (BRX). Prodrive že od sredine leta 2019 razvija nov prototip v svoji tovarni v Banburyju (Velika Britanija). Gre za vozilo s štirikolesnim pogonom, poganjal pa ga bo prisilno polnjen bencinski V6-motor delovne prostornine 3,5 litra.

Januarja bosta na reliju Dakar startala vsaj dva avtomobila z oznako BRX-T1.

Januarja bosta na reliju Dakar startala vsaj dva avtomobila z oznako BRX-T1. “Za tretje vozilo se še nismo odločili,” je v intervjuju za Motosport-Total.com povedal šef podjetja Prodrive, David Richards: “Dva avtomobila bosta zagotovo na startu, tretji je opcija.”

Pandemija novega koronavirusa je načrte premaknila za šest tednov. Kljub temu želi Prodrive prve testne vožnje začeti kmalu, saj je bil prvi dirkalnik končan prejšnji teden. Pred premiero v Dakarju imajo še šest mesecev časa. Že septembra naj bi na Bližnjem vzhodu BRX-T1 prvič preizkusili tudi v puščavi. Nato načrtujejo prva tekmovanja na Maroškem reliju (8. in 13. oktobra) in Puščavskem izzivu v Abu Dabiju (20. in 26. novembra) bodo prvič lahko ocenili, kje so v primerjavi s Toyoto in Minijem X-Raid.

Ni še jasno, kdo bo vozil oba dirkalnika. Možna kandidata sta Nani Roma in Kris Meeke. »Res je, da trenutno na trgu ni veliko voznikov,« pravi Richards. »Torej bi bilo morda dobro poiskati voznike, ki jih v Dakarju ne bi pričakovali.«

Galerija: Prodrive BRX-T1 Rally Dakar

GARY ANDERSON: FORMULA 1 bo še dolgo potrebovala sistem DRS

Nekdanji varovanec v bran BERNIEJU ECCLESTONU