in

VN SAKHIRJA, glavna dirka: Zmaga za TSUNODO, SCHUMACHER ohranil prednost pred ILOTTOM

Yuki Tsunoda si je s tretjo letošnjo zmago zagotovil superlicenco, s katero lahko kandidira za sedež v F1. Boj za naslov se je odvijal v ozadju.

Yuki Tsunoda je v tej sezoni osvojil še eno zmago, sledil mu je Guanyu Zhou, ki se je z odličnim finišem na mehkih pnevmatikah in kljub petsekundni kazni zaradi prehitre vožnje v boksih uspel obdržati na drugi stopnički. Nikita Mazepin je po odlični borbi s Felipejem Drugovichem končal na tretjem mestu.

Kot peti je dirko končal Robert Schwartzman, Callum Ilott pa je dirko končal mesto pred Mickom Schumacherjem, ki je z odličnim stintom na mehkih pnevmatikah uspel napredovati na 7. mesto in ima jutri najboljše izglede za osvojitev naslova, saj bo startal z drugega startnega položaja. Jehan Daruvala, Dan Ticktum in Pedro Piquet so se razvrstili do desetega mesta.

Tako kot prejšnji konec tedna je Mazepin spet slabo startal, a je z vstopom v prvi zavoj vseeno uspel priti do vodstva po notranji strani steze. Tsunoda je dobro začel, a kljub vsemu padel na tretje mesto za Schwartzmana. Največji poraženec na startu je bil Christian Lundagaard, ki je padel na 21. mesto.

Mick Schumacher je kljub slabemu izhodišču uspel ohraniti prednost pred Callum Ilottom pred jutrišnjo sprintersko dirko, ki bo dala prvaka Formule 2.

Največjo bitko smo videli na sredini kolone, in sicer med Deletrazom, Satom, Boschungom, Alesijem in Schumacherjem, ki so skoraj trčili na ravnini iz zavoja št. 3. Kasneje se je Tsunoda uspel prebiti pred Schwartzmana, ki se je v 13. krogu uspel prebiti na drugo mesto, medtem ko je Ticktum prehitel Ilotta, ki je padel na deveto mesto. Krog kasneje se je boju za točke pridružil tudi vodilni v prvenstvu.

V 15. krogu so vodilni začeli s postanki v boksih. Med prvimi so bili Daruvala, Mazepin in Schwartzman. Schumacher je v 16. krogu prehitel še Armstronga in se znašel neposredno za Ilottom. Britanec se je začel mučiti z gumami in šel v bokse po pnevmatike trde zmesi, na katerih je Nemec štartal.

Mazepin, Tsunoda in Schwartzman so se po zamenjavi pnevmatik znašli v boju za razdelitev stopničk. Japonec se je znašel pred Rusoma, a je zaradi težav z ogrevanjem gum kmalu končal za obema. Čeprav se je Ilott znebil mehkih gum, se je za nekaj časa zataknil za Jehanom Daruvalo, a mu je sredi dirke vseeno uspelo priti naprej.

Schumacher je v boks vstopil v 30. krogu in vzel najmehkejše pnevmatike ter se na stezo vrnil na 13. mestu, za Danom Ticktumom. Tsunoda je končno našel pravi tempo in se povsem približal Schwartzmanu ter uspel priti na drugo mesto. Štiri kroge do konca smo videli odlično borbo za zmago. Tsunoda se je približal Mazepinu in ga kljub dobri vožnji Rusa na startno-ciljni ravnini tudi prehitel. Ko je Mazepin vstopil v prvi ovinek, so mu blokirala kolesa, tako da sta priložnost dobila Zhou in Drugovich, ki prehitela bodočega voznika ekipe Haas.

Rus se ni dal in je v predzadnjem krogu uspel prehiteti Brazilca. Drugovich je imel na razpolago DRS in je skušal ponovno priti na tretjo pozicijo, toda Mazepin je znova pokazal zobe in na startno-ciljni ravnini stisnil Brazilca vse do stene, ki ločuje bokse in progo. Nekaj kasneje je Drugovich zapeljal s steze in dokončno izgubil boj za tretje mesto. Schumacher je v zadnjem krogu prehitel Daruvalo in dirko končal na sedmem mestu z le dvema sekundama zaostanka za Ilottom.

Jutrišnja sprinterska dirka, ki se začne ob 12.30 po našem času, nam bo prinesla novega prvaka Formule 2. Schumacher, ki bo startal z druge pozicije, ima 14 točk prednosti pred Ilottom, ki bo startal s tretjega mesta.

Pri ekipi Prema so novi moštveni prvaki Formule 2. Mick Schumacher in Robert Schwartzman sta na prvem mestu zbrala 382 točk. na drugem mestu je UNI-Virtuosi s 342,5 točke, tretji Hitech Grand Prix s 28. Sledi Carlin (241) in ART Grand Prix (201).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

VN SAKHIRJA, FP3: Generalko kvalifikacij dobil MAX VERSTAPPEN

VN SAKHIRJA, kvalifikacije: BOTTAS končal 26 tisočink pred RUSSELOM