in

To je TRASA relija DAKAR 2021

Dvanajst etap bo na izvedbi Dakarja 2021 treba premagati na poti skozi skoraj celotno Savdsko Arabijo.

7.646 kilometrov, od tega 4.767 s časovnim razporedom, razdeljenih na dvanajst etap: to so osnovni podatki trase relija Dakar 2021 v Savdski Arabiji. Štart bo 3. januarja v Džedi, kjer se bo vzdržljivostni reli 15. januarja tudi končal. V primerjavi z lanskim letom, ko je bil Dakar prvič v Savdski Arabiji, lahko udeleženci pričakujejo skoraj povsem novo traso.

2. januar – prolog: Džeda – Džeda (11 km)

Trasa vzdržljivostnega relija Dakar 2021

Prolog je kratek začetek, da se lahko udeleženci znajdejo v tekmovalnem načinu. Kratka pot je približno 30 kilometrov oddaljena od stadiona King Abdullah, teren je peščen. Rezultat prologa določi začetni vrstni red za prvo pravo etapo.

3. januar: Džeda – Bisa (622 km SS 277 km)

Prvi dan reli vodi udeležence skozi številne doline. Navigacija je prvič na preizkušnji, ker je veliko odcepov. Poleg tega morajo vozniki paziti na pnevmatike na kamnitih odsekih.

4. januar: Bisa – Wadi Al Dawasir (685 km SS 457 km)

Prve sipine na udeležence čakajo v prvi tretjini etape. Približno 30 kilometrov sipinskih pasov predstavlja prvi izziv: rumena prevladuje nad pokrajino, bele sipine pa poskrbijo za nekaj kontrasta.

5. januar: Wadi Al Dawasir – Wadi Al Dawasir (630 km SS 403 km)

Krožna etapa po največji peščeni puščavi na svetu, Rub al-Chali. Peščene sipine se v tej etapi izmenjujejo s hitrimi odseki, ki vrhunskim dirkačem omogočajo, da naredijo razliko.

6. januar: Wadi Al Dawasir – Riad (813 km SS 337 km)

Vključno s povezovalno potjo je to najdaljša etapa relija. A športni del ni največji izziv. Številni zakrivljeni odseki udeležencem ne omogočajo dihanja. Nihče si ne more privoščiti napak.

7. januar: Riad – Buraida (625 km SS 419 km)

Dolga težka etapa, kjer bo zaradi zahtevnega terena povprečna hitrost precej nizka. Sredi etape na udeležence prežijo visoke peščene sipine, kar nekaj delov pa poteka po kamniti podlagi, kar pomeni, da bo potrebno paziti na gume.

8. januar: Buraida – Ha’il (655 km SS 485 km)

Pot proti mestu Ha’il bo spet bolj peščene sorte s precej sipin, ki bodo posebej zahtevne za motoriste. Nekateri med njimi bodo bivak dosegli šele v temi.

9. januar: Dan počitka (Ha’il)

Po šestih napornih dneh je na sporedu dobrodošel dan počitka, kajti drugi teden Dakarja čaka udeležence še veliko izzivov.

10. januar: Ha’il – Sakaka (737 km SS 471 km) – maratonska etapa

Drugi teden Dakarja se prične z maratonsko etapo, ki v prvem delu poteka v hribovitem predelu, z veliko višinskimi metri, kar lahko povzroči pregrevanje pogonskih agregatov. Konec etape poteka po kamniti planoti, kjer se zaviti deli izmenjujejo s hitrimi odseki. V taboru so tekmovalci sami in ne morejo računati na pomoč mehanikov.

11. januar: Sakaka – Neom (709 km SS 375 km)

V drugem delu maratonske etape običajno pridobijo tisti, ki so bili v prvem delu bolj previdni. Sprva je teren spet peščen, nato pa bolj skalnat. Tu je zelo pomembna navigacija. Impresivna je tudi pokrajina na severu Savdske Arabije.

12. januar: Neom – Neom (579 km SS 465 km)

Krožna etapa v bližini Rdečega morja. Tega območja ne gre podcenjevati, ker je teren zelo razgiban. To bo eden najtežjih dni v teh dveh tednih.

13. januar: Neom – Al-‘Ula (583 km SS 342 km)

Pot gre spet proti jugu in skozi gričevnato, raznoliko pokrajino. Peščeni odsek bo ponovno preizkus za navigacijo. S športnega vidika je odločitev vse bližje.

14. januar: Al-‘Ula – Yanbu (557 km SS 511 km)

Predzadnji dan je na sporedu najdaljša etapa relija. Sipine so se vrnile in bi lahko prinesle odločitev. Sipinski pas je dolg približno 100 kilometrov in udeležence ponovno preizkuša v vseh možnih vidikih priprave.

15. januar: Yanbu – Džeda (452 km SS 225 km)

Do cilja, ki se nahaja na obali Rdečega morja, se ne bo mogoče sprehoditi. Preden lahko zmagovalci slavijo, je treba premagati še nekaj sipinskih pasov. Zlasti avtomobili se lahko zataknejo v pesku in vsaka napaka je lahko usodna za uvrstitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SERGIO PEREZ k Red Bullu prinaša podatke o MERCEDESOVIH motorjih

IMOLA je glavni FAVORIT za prosto mesto na KOLEDARJU 2021