in

Ekipa ROSBERGA premagala ekipo HAMILTONA na prvi dirki EXTREME E

Nova dirkalna off-road serija se je začela pretekli konec tedna s prvo dirko v Savdski Arabiji, natančneje v puščavi Al-Ula. V tej seriji kot lastnika ekip sodelujeta tudi Nico Rosberg in Lewis Hamilton, nekdanja moštvena kolega v Formuli 1 pri ekipi Mercedes.

Ekipa Rosberg-X-Racing (RXR) se je z zmago na prvi dirki nove dirkalne serije električnih športnih terencev Extreme E zapisala v zgodovino motošporta. Moštvo v lasti Nica Rosberga je z voznikoma Johanom Kristofferssonom in Molly Taylor v nedeljo slavila suvereno zmago na Desert X-Prix v Al-Uli v Savdski Arabiji. Extreme E je res povsem nova dirkalna serija električnih SUV-jev, toda v njej je veliko znanih imen motošporta, ki so se predali temu novemu športu.

Seveda sta v veliki meri najbolj znana dva lastnika ekip, to sta Nico Rosberg in Lewis Hamilton, nekoč moštvena kolega v Formuli 1 pri ekipi Mercedes, ki sta bila pred upokojitvijo Rosberga vse prej kot prijatelja. Toda poleg njiju je zraven tudi nekaj velikih dirkaških imen iz raznih motošportnih serij.

Na primer je tukaj devetkratni svetovni prvak v reliju Sebastien Loeb, dvakratni svetovni prvak relija Carlos Sainz starejši, oče Carlosa Sainza mljašega, novega dirkača ekipe Ferrari v Formuli 1, trikratni svetovni prvak v rallycrossu Johan Kristoffersson, svetovni prvak v rallycrossu Timmy Hansen in svetovni prvak Formule 1 (2009) Jenson Button, ki sodeluje s svojo ekipo.

Pretekli konec tedna je obila odpeljana prva dirka v Savdski Arabiji. Uverturo v to novo prvenstvo je dobila ekipa Rosberg X Racing, za katero vozita Molly Taylor in Johan Kristoffersson. Ekipa Rosberga je za seboj pustila Timmya Hansena in Catie Munnings iz ekipe Andretti United (tretje mesto) ter Sebastiena Loeba in Cristino Guitterrez iz Hamiltonove ekipe X44 (drugo mesto). Jenson Button je na koncu zasedel šesto mesto.

Ekipa Andretti United, zmagovalka glasovanja navijačev #Gridplay, je dirko začela s prve startne. V prvih nekaj metrih je Hansen to prednost uspel izkoristiti in se zavihtel v vodstvo. V prvem ovinku je nato Kristoffersson z manevrom po zunanji strani prišel mimo Hansena.

V dvoboju obeh Švedov se je trikratni svetovni prvak v rallycrossu hitro oddaljil od tekmeca, Loeb pa je močno zaostal. Zaradi ogromne količine peska v zraku in ​​temu primerno slabe vidljivosti pravo dirkanje pravzaprav ni prišlo v poštev, zato so bile razlike med dirkalniki precejšnje, ko so jih predali svojim sotekmovalkam.

Pred Molly Taylor je bilo relativno lahko delo, saj je morala le zanesljivo spraviti dirkalnik do cilja, kar je Avstralki brez težav tudi uspelo, saj Gutierrezova ni uspela bistveno zmanjšati zaostanka za njo.

Lastnik in šef ekipe Roberg je bil pristen v Savdski Arabiji  in je bil zelo vesel zmage. “To je bilo noro,” je svetovni prvak iz leta 2016 povedal na F1i.com. “Tako zelo sem hvaležen ekipi ta konec tedna in vse se je tako dobro sestavilo. Molly in Johan sta cel vikend v tako težkih pogojih vozila fenomenalno. Prikazala sta neverjetno hitrost. Res je izjemno.” Druga dirka serije Extreme E bo na sporedu v Dakarju (Senegal) in sicer 29. do 30. maja.

Po prvem od petih dogodkov, na katerih točke podeljujejo tudi za dosežke v kvalifikacijah, tako vodi dvojec Kristoffersson/Taylor (RXR) s 35 točkami prednosti pred posadko Loeb/Gutierrez (X44) in tridesetimi pred dvojcem Hansen/Munnings (Andretti United), ki je osvojil 28 točk.

Stanje prvenstva Extreme E po prvi dirki

1. Taylor/Kristoffersson (Rosberg X Racing) – 35 točk

2. Gutierrez/Loeb (X44) – 30 točk

3. Munnings/Hansen (Andretti United) – 28 točk

4. Sanz/Sainz (Acciona Sainz XE) – 26 točk

5. Giampaoli Zonca/Bennett (Hispano Suiza) – 20 točk

6. Ahlin-Kottulinsky/Button (JBXE) – 17 točk

7. Hurtgen/Ekstrom (ABT Cupra) – 13 točk

8. Price/Leduc (Segi TV Chip Ganassi) – 12 točk

9. Chadwick/Sarrazin (Veloce Racing) – 8 točk

              

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Jorge MARTIN: Če ne bi tako dolgo VODIL, bi se lahko NAUČIL VEČ

SZAFNAUER: Zdi se, kot da so se nad SEBASTIANA zgrnile vse težave