in

Romain GROSJEAN: Preuranjeni DEBI v F1 leta 2009 je bil NAPAKA

Romain Grosjean se danes zaveda, da leta 2009 ni bil pripravljen za Formulo 1 in priznava, da zadeve ne bi ponovil.

Romain Grosjean je v Formuli 1 nase resneje opozoril šele tri leta kasneje, ko je na svojih prvih kvalifikacijah za moštvo Lotus končal na tretjem mestu in za precej prehitel svojega takratnega moštvenega kolega Kimija Räikkönena. Na dirki se je Grosjean poslovil že v prvem krogu po trčenju s Pastorjem Maldonadom, a je s kvalifikacijskim dosežkom dokazal, da je zrel za F1.

Mnogi pozabljajo, da je Grosjean svoje prve dirke kot aktualni prvak serije GP2 v F1 odpeljal že leta 2009, ko je zamenjal Nelsona Piqueta mlajšega. Brazilec Renaultu v tisti sezoni ni uspel privoziti niti točke, Grosjean pa ga zamenjal po VN Evrope v Valencii. Za mladega Francoza je bilo vse skupaj vse prej kot enostavno, saj je nastopal ob dvakratnem svetovnem prvaku Fernandu Alonsu, hkrati pa je ekipa padla v nemilost organizatorjev in navijačev zaradi dogajanja na VN Singapurja (slavna afera Crashgate) leto poprej.

Romain Grosjean priznava, da je bila selitev v Formulo 1 sredi sezone 2009 napaka.

“Takrat nisem bil pripravljen na Formulo 1. Absolutno ne,” danes priznava nekdanji voznik Formule 1 v podcastu In the Fast Lane. “Prepričan sem bil, da sem pripravljen, a nisem bil. To, da sem sredi sezone zamenjal serijo in se znašel v izjemno zahtevnem okolju, ni bilo idealno.”

Do takrat je Grosjean igral pomembno vlogo v seriji GP2, zmagal je na prvih dveh glavnih dirkah v Barceloni in Monaku. Za naslov prvaka se je meril z Nicom Hülkenbergom, a po prestopu v Formulo 1 z naslovom ni bilo nič, pa čeprav je na koncu osvojil četrto mesto, ne glede na to, da je izpustil skoraj polovico vseh dirk serije GP2.

A hiter prestop v Formulo 1 mu takrat ni prinesel sreče: Grosjean je na preostalih dirkah ostal brez točk, v prihodnji sezoni pa ga je zamenjal njegov moštveni kolega iz GP2, Rus Vitalij Petrov, ki so ga pri Renaultu v ekipo pripeljali skupaj z Robertom Kubico.

Danes svoj prvi poskus pri Renaultu Grosjean opisuje kot napako. “Če bi lahko v svoji karieri naredil nekaj drugače, bi to bilo to,” pravi. “Moral bi končati sezono v GP2 in osvojiti naslov. S tem bi se naslednje leto vseeno lahko prebil v Formulo 1.”

George RUSSELL pravi, da je MIAMI s stezo opravil dobro delo

Zakaj FERNANDA ALONSA nervira delo z MEDIJI